Bolile de inimă reprezintă termenul general pentru orice afecțiune a inimii. La momentul actual, România se află printre țările care înregistrează cele mai multe decese din cauza bolilor de inimă din Uniunea Europeană.
Comparativ cu bolile cardiovasculare, care includ problemele întregului sistem circulator, adică și ale vaselor de sânge, bolile de inimă sau bolile cardiace se referă numai la afecțiunile și malformațiile inimii. În prezent, cea mai frecventă boală a inimii este boala coronariană ischemică, care poate duce la infarct miocardic. Alte boli de inimă pot implica valvele inimii sau probleme legate de funcția de pompă a inimii.
Printre factorii de risc ce pot duce la apariția unei boli de inimă se află hipertensiunea arterială, colesterolul mărit și fumatul. Există însă și boli de inimă congenitale (afecțiuni cu care oamenii se nasc).
Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii, căminul este locul ideal unde se pot lua primele măsuri pentru sănătatea inimii. În primul rând, a precizat medicul, persoanele care se cunosc cu boli cardiace trebuie să elimine fumatul din locuinţă, în acest fel dându-le şi copiilor cel mai bun exemplu. Apoi, oamenii trebuie să adopte o alimentaţie corespunzătoare: să consume cel puţin cinci porţii de fructe şi legume şi mai ales să limiteze aportul de sare la cel mult o linguriţă zilnic. Desigur, activitatea fizică este şi ea esenţială. Astfel, cele 30 minute de exerciţii zilnice cu ritm şi intensitate medie sunt o cheie importantă către forma fizică, performanţa socială şi longevitate.
„Cunoaşterea în scop preventiv a câtorva parametri cardiovasculari (precum tensiunea arterială, colesterolul şi glucoza în sânge) se poate face astăzi cu mijloace puţin costisitoare şi poate fi începutul unui plan de acţiune individual, pentru menţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii inimii”, a explicat medicul.
Apoi, este necesar să ţineţi cont de potasiu, foarte important pentru organism şi care se găseşte în fructe, legume şi lapte. Acest element este implicat în funcţionarea normală a inimii, şi, implicit, a ritmului cardiac. În acest fel, şi rinichii menţin o concentraţie normală de potasiu,
în vederea asigurării unui ritm cardiac normal.
Alimentele bogate în potasiu sunt caisele, bananele, nectarinele, portocalele, sparanghelul, varza de Bruxelles, sfecla, ţelina, bamele, cartofii, laptele şi produsele lactate, alunele, nuca de cocos etc.
Dacă nu există vreo contraindicaţie medicală referitoare la aceste alimente, le puteţi consuma pentru a vă reface rezerva de potasiu. În plus, pentru a vă menţine inima sănătoasă, hidrataţi-vă suficient organismul. Totuşi, trebuie evitat consumul de sucuri, cafea, băuturi alcoolice.