Morcovul este considerat de către specialiști a fi un adaos sănătos pe care îl puteți trece pe lista de legume din dieta dumneavoastră. Aceste legume rădăcinoase conțin o serie de compuși sănătoși cum ar fi beta-carotenii, falcarinolul, vitamina A, minerale și antioxidanți în cantități ample. Așa că mâncați cu încredere morcovi și beți suc de morcovi, întrucât acesta curăță și reface ficatul, dar este sinonim și cu sănătatea ochilor și a vederii. Datorită conținutului ridicat de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A), consumul acestuia previne și chiar ameliorează nictalopia, afecțiune ce se manifestă prin incapacitatea de a vedea noaptea sau în situații de luminozitate redusă. Totodată, morcovul este o sursă bogată, nu doar de betacaroten, ci și de apă, care se regăsește într-o proporție de 86% - 95%. De exemplu, o sută de grame de morcovi conține: apă, calorii, proteine, carbohidrați, zaharuri, fibre solubile și insolubile.
De precizat că pectina este principala formă de fibră solubilă din compoziția morcovilor și are un rol important în organism, deoarece ajută la scăderea glucozei din sânge, prin încetinirea digestiei zahărului și a amidonului. Pe de altă parte, fibrele insolubile contribuie la prevenirea constipației prin stimularea mișcărilor intestinale regulate.