Morcovul este una dintre cele mai utilizate legume pentru gătit, deoarece poate fi adăugat în numeroase feluri de mâncare, dar poate fi consumat și crud. La ora actuală, morcovii sunt o legumă prezentă în multe diete recomandate de nutriționiștii din întreaga lume. Potrivit site-ului sodelicious.ro, 100 de grame de morcov furnizează organismului 41 de calorii, aproape un gram de proteine și mai puțin de zece grame de carbohidrați.
Totodată, doar jumătate dintre acești carbohidrați sunt zaharuri și aproape trei grame sunt fibre. La rândul lor, fibrele și proteinele, plus 88% apă, încetinesc absorbția zaharurilor (echivalente cu mai puțin de o linguriță de zahăr). Dacă îi consumați fierți, organismul mai absoarbe câteva grame de amidon în plus, și pierde beneficiile fibrelor, care sunt esențiale. Un alt avantaj este că, atunci când sunt gătiți, morcovii au o funcție antidiareică, în timp ce cruzi demonstrează contrariul, ca urmare a faptului că se schimbă compoziția fibrelor.
În plus, fibrele morcovului în formă brută au proprietăți puternic antibacteriene și de dezinfectare ale tractului intestinal. În timp, s-a constatat că persoanele care au consumat 50-75 grame de morcovi în forma brută pe zi aveau un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Un alt studiu a descoperit că 180 de grame de morcovi cruzi consumați pe zi reduc eficient colesterolul rău și trigliceridele mari.