Ficatul mărit sau „hepatomegalia” este o afecțiune care se manifestă, așa cum sugerează și numele său, prin creșterea în dimensiune a ficatului. Printre cauzele care provoacă mărirea acestui organ se numără unele boli hepatice corelate cu un consum excesiv de alcool, insuficiența cardiacă congestivă, hepatita virală și steatoza hepatică (sau „ficatul gras”).
Mai jos detaliem și restul cauzelor care duc la diagnosticul de ficat mărit, precum și semnele care te ajută să îl recunoști.
Această afecțiune (ficat mărit) este una dintre cele care nu pot fi depistate cu ochiul liber. Tocmai de aceea, diagnosticul final se pune doar după un consult general, în urma căruia medicul va palpa regiunea în care este situat acest organ și îți va recomanda diverse analize care să confirme fără umbră de dubiu diagnosticul inițial.
Factorii care declanșează mărirea acestui organ vital pentru buna funcționare a organismului sunt următorii:
De asemenea, este bine să știi că, în unele cazuri, ficatul mărit poate fi mai mult decât o afecțiune – el poate deveni simptom al altor boli, mult mai grave, precum:
Așa cum aminteam, această afecțiune nu poate fi depistată cu ochiul liber, însă există câteva simptome care te pot ajuta să îți dai seama dacă ficatul tău are nevoie de un consult de specialitate.
Este recomandabil să îți faci o programare la medicul specialist dacă remarci unul dintre următoarele semne:
● durere abdominală în partea din dreapta, sus;
● durere musculară și articulară;
● senzație de presiune asupra abdomenului;
● icter (icterul înseamnă, în acest caz, diverse porțiuni de piele îngălbenită);
● balonare frecventă;
● prezența senzației de greață;
● scaun cu sânge;
● diaree;
● pierderea apetitului;
● oboseală constantă și nejustificată;
● dureri de cap foarte agresive.
Este bine să știi că în simptomatologia acestei boli intră și o serie de manifestări care se întâlnesc mai rar, precum mâncărimi, diverse leziuni la nivelul pielii sau căderea părului.
Stilul de viață al unui pacient care suferă de ficat mărit ar trebui să includă adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți normale, diminuarea consumului de alcool, precum și respectarea cu strictețe a tratamentelor care au fost recomandate de medicul specialist.
Pe lângă toate astea, persoana bolnavă mai poate apela la medic și pentru a-i recomanda diverse adjuvante și suplimente naturiste, care îi pot fi de mare ajutor în menținerea sănătoasă a ficatului pe termen lung.
Un exemplu în acest sens este Livecom, disponibil pe ayurmed.ro. Acesta este un hepatoprotector și detoxifiant hepatic natural, care susține și optimizează funcționarea ficatului și a bilei, iar lista extinsă a efectelor sale benefice include și următoarele acțiuni:
Pe ayurmed.ro găsești nu numai produse care te ajută să menții sănătatea ficatului în parametri optimi, ci și o gamă largă de suplimente alimentare 100% naturale, create cu scopul de a răspunde unor necesități terapeutice dintre cele mai diverse: osteoarticulare, cardiovasculare, gastrointestinale, hepatobiliare, metabolice, neuropsihice, imunologice și așa mai departe.
Accesează site-ul și descoperă și tu beneficiile pe care le are pe termen lung folosirea acestor remedii 100% naturale!