Foto: Flat Abs Fitness

Foto: Flat Abs Fitness
18 Mai 2020
1101 accesări
0 comentarii

Dacă aveţi probleme cu ficatul, atunci este clar că a venit vremea să faceţi nişte schimbări în viaţa voastră, şi mai ales în ceea ce priveşte alimentaţia de zi cu zi. De ce? Pentru că ficatul este o adevărată uzină care ne ajută să scăpăm de substanţele toxice din organism, este de părere Adrian Sora, kinetoterapeut.

Practic, ficatul nostru curăţă şi detoxifică aproape doi litri de sânge în fiecare minut. În același timp, el are rolul de prevenire a bolilor şi, atunci când funcţionează normal, stochează vitamine şi produce proteine.

„De cele mai multe ori, bolile ficatului survin în urma unei alimentații nesănătoase, respectiv excese ale unor produse alimentare toxice. Aşa că, dacă vreţi să vă feriţi de bolile de ficat sau să nu le agravaţi pe cele existente, ar trebui să ţineţi cont de următoarea listă cu alimentele interzise.

În primul rând, nu consumaţi alcool. Alcoolul este unul dintre cele mai periculoase pentru ficat. Persoanele care consumă cantități mari de alcool, pentru o perioadă mai lungă de timp, riscă afectarea celulelor ficatului. Astfel, se poate ajunge la ciroza hepatică. Totuşi, există o doză zilnică acceptată: 150 ml de vin sau 330-350 ml bere. Dintre tării, ficatul acceptă fără probleme 20-30 ml de votcă sau de whisky.

Produsele conservate (ne referim inclusive la supe, legume, carne) sunt și ele alimente periculoase pentru ficat și trebuie eliminate din dietă. În plus, se recomandă scoaterea din alimentație a chipsurilor, pentru că și acestea se află printre alimentele periculoase pentru ficat”, a precizat specialistul.

Aşa cum era de aşteptat, nici zahărul nu este sănătos pentru ficat, cum nici băuturile răcoritoare și dulciurile, toate acestea fiind alimente periculoase pentru ficat, ce pot provoca boli grave de ficat, precum fibroza hepatică.

Pe de altă parte, și produsele bogate în sodiu sunt alimente periculoase pentru ficat și ar fi bine să le evitați atunci când acest lucru este posibil. De exemplu, sarea conține sodiu. Specialiștii atrag atenția că un ficat deteriorat nu reușește să proceseze complet această substanță.

De asemenea, se recomandă renunțarea la produsele care conțin aditivi alimentari, acestea fiind alimente periculoase pentru ficat. Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele de tip fast-food, care nu au doar foarte multe calorii, dar mai ales conțin foarte mult sodiu şi duc la o acumulare de grăsime în ficat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU