08 Ianuarie 2020
841 accesări
0 comentarii

Naşterea este, cu siguranţă, cel mai important moment din viaţa fiecărei femei. Deşi avem timp suficient să ne pregătim în cele nouă luni, se poate întâmpla ca, uneori, aceasta să ne ia prin surprindere, iar copilul să vrea să vină pe lume mai devreme.

Cum vă daţi seama că veţi naşte curând şi nu vă aflaţi în faţa altor alarme false de declanşare a travaliului? Trebuie să vă faceţi bagajele şi să plecaţi la spital?

Potrivit dr. Valentin Peţeanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, apropierea sarcinii de termen este însoţită de unele semne, cum ar fi fundul uterin care coboară, respiraţia gravidei, care devine mai uşoară, apariţia contracţiilor uterine nedureroase, precum şi a tulburărilor de somn.

Alte semne ce marchează începutul travaliului sunt: eliminarea dopului gelatinos (uneori cu o zi, două înainte de declanşarea travaliului), ruperea membranelor cu pierderea lichidului amniotic. Când se întâmplă acest lucru, este clar că este vorba despre o indicaţie urgentă de internare, chiar dacă nu apar dureri specifice contracţiilor dureroase, care se succed la intervale regulate şi cresc progresiv în intensitate. Acestea pot fi resimţite în abdomen, în zona lombosacrată (în spate), în perineu.

„Oricum ar fi, emoţia momentului poate surprinde pe oricine, aşa că este recomandat ca în ultimele săptămâni de sarcină să pregătiţi o geantă cu lucruri utile, necesare la spital. Totodată, nu uitaţi cartea de identitate sau cardul de sănătate”, atenţionează medicul.

El susţine că, de fiecare dată, contracţiile anunţă începerea travaliului, aşa că, fiţi foarte atente când aveţi de-a face cu aşa ceva. Cum trebuie să monitorizaţi contracţiile?

Ruperea apei, un aspect important

„Frecvenţa şi intensitatea contracţiilor sunt indicatori buni care vă ajută să determinaţi cât de avansat este travaliul şi să stabiliţi când trebuie să mergeţi la spital. Ruperea apei este un alt aspect important. La unul dintre examenele trimestrului al treilea, discutaţi cu medicul despre momentul în care trebuie să mergeţi la spital şi urmaţi instrucţiunile date. Iată ce trebuie să ştiţi despre contracţiile care anunţă începerea naşterii şi cum se monitorizează. De cele mai multe ori, travaliul durează între opt şi 12 ore, mai ales la femeile care se află la prima naştere. La cele care sunt la a doua sau treia naştere, procesul ţine între cinci şi opt ore. În acele momente, este foarte important ca gravida să aibă încredere în medicul ginecolog ales. Respectând îndrumările lui de a respira corect, de a se relaxa, de a ajuta la expulzie împingând, durerile nu vor mai părea atât de violente”, a explicat dr. Peţeanu.

El a adăugat că, la începutul travaliului, este foarte important să consumaţi multe lichide. De asemenea, se recomandă alternarea plimbărilor cu odihna, băile sau duşurile calde, toate acestea având rol de atenuare a disconfortului sau durerii. În plus, încercaţi să vă odihniţi cât de mult puteţi. Ţineţi minte că este posibil să aveţi şi contracţii fără travaliu.

În unele situaţii, experimentaţi un travaliu fals, iar acest lucru se întâmplă în cazul în care cervixul nu se dilată, contracţiile sunt mai rare, nu cresc în intensitate, iar durerile pe care le simţiţi în abdomen sau spate trec uşor cu o baie caldă sau un masaj. Pentru calmarea acestor contracţii neproductive şi neregulate, beţi multă apă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU