10 Decembrie 2015
1900 accesări
0 comentarii

Mai multe studii recente au demonstrat că există o legătură directă între obezitate şi anumite tipuri de cancer. Astfel, excesul ponderal poate declanşa cancerul de colon, de esofag, de endometru, mamar, ovarian şi pancreatic.

Potrivit Agerpres, unul dintre aceste studii a stabilit că obezitatea este cauza mortalităţii a 20 la sută dintre femeile şi a 14 la sută dintre bărbaţii care suferă de o afecţiune oncologică.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu susţine că există o legătură foarte complexă între greutatea corporală crescută şi apariţia celulelor neoplazice. Aceasta atrage atenţia asupra influenţei negative pe care o are obezitatea asupra sistemului imunitar, fapt ce duce la apariţia sindromului inflamator, asociat cu un risc crescut al apariţiei cancerului.

„Momentul la care începe creşterea ponderală este important, astfel că adolescentele supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian înainte de menopauză, comparativ cu cele normoponderale. De asemenea, din cauza prezenţei excesului de ţesut adipos, femeile supraponderale au niveluri de estrogen crescute şi astfel un risc crescut al apariţiei tumorilor mamare dependente de estrogen”, a declarat nutriţionistul.

Nici bărbaţii supraponderali nu sunt feriţi de riscul de cancer. Potrivit Lygiei Alexandrescu, aceştia au un risc mai mare de apariţie a cancerului colorectal.

Nutriţionistul atrage atenţia asupra depunerilor adipoase abdominale care sunt puternic legate de instalarea acestui tip de cancer.

Soluţia care combate obezitatea este dietoterapia echilibrată. Ea presupune consumul fructelor şi legumelor autohtone crude, bogate în fibre, enzime, antioxidanţi. De asemenea, specialistul recomandă consumul de proteine de calitate superioară, pe care le găsiţi în peşte, carne de curcan şi ouă, şi de grăsimi vegetale mononesaturate furnizate de nuci, migdale, avocado, cacao.

În plus, Lygia Alexandrescu recomandă „o hidratare corectă şi completă” care „conduce la diminuarea drastică a riscului de apariţie a cancerului”.

Taguri articol: stiri medicale nutritie cancer ovarian cancer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir