Floarea de Hibiscus este o plantă care face parte din familia Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao și bumbacul. Numele generic este derivat din greacă și înseamnă "nalbă mare". Există peste 200 de specii ale acestei plante, renumite pentru florile lor mari. Este nativă din nodul Africii și sud-estul Asiei.
Planta este cultivată în regiunile tropicale și subtropicale, în special în Sudan, Egipt, Thailanda, Mexic și China. Crește până la 4,5 m înălțime, sub forma de copac sau de tufă, dar creșterea poate fi controlată și redusă la înălțimea dorită.
Florile mari, care de obicei sunt roșii, cu un singur rând de petale sau cu mai multe, au făcut ca planta să poarte și numele de "trandafir". Hibrizii pot avea flori uriașe, uneori cu diametrul până la 25 cm. Culorile florilor la hibrizi variază de la roșu până la galben și oranj și de asemenea există diverse combinații de nuanțe.
Chiar dacă florile durează doar o zi (uneori două zile), Hibiscusul face multe flori, mai ales dacă mediul îi priește. Totuși, toamna și iarna, când lumina scade, își reduce producția de flori, însă din februarie, începe cu forțe proaspete un nou sezon de creștere/înflorire.
Proprietățile speciilor de Hibiscus sunt diferite de cele ale florilor de Hibiscus sabdariffa. Pentru mai multe specii s-au constatat proprietăți benefice pentru sănătate. Substanțele active din compoziția plantei sunt: proteinele, fibrele, calciul, fosforul, fierul, carotenul, tiamina, riboflavina, niacina, acidul ascorbic, dar și alți aminoacizi, potrivit site-ului hort.purdue.edu. Substanțe benefice sunt conținute și de frunze și semințe.
Băut la micul dejun, ceaiul de Hibiscus înlocuiește cu succes cafeaua de dimineață. Amestecat cu măceșele, bogate în vitamina C, dar și cu alte fructe de pădure, ceaiurile de Hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul și sunt foarte hrănitoare.
Ceaiul de Hibiscus nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care urmează un tratament de fertilitate sau folosesc terapia de substituție hormonală, potrivit www.healthline.com. Deoarece ceaiul de hibiscus scade tensiunea arterială, nu este recomandat persoanelor cu hipotensiune arterială.
Sursa: agerpres.ro