Asemenea titulaturii, ghidul chirurgical orientează medicul chirurg care realizează o intervenţie de implantologie. Acest ghid chirurgical arată ca o gutieră dentară, cu decupaje în zonele optime inserării implanturilor și este realizat pe baza unor măsurători digitale extrem de precise, astfel încât: se potriveşte exact pe conturul dinţilor şi gingiei; este perforat fix acolo unde implantul trebuie să fie introdus, pentru cea mai optimă osteointegrare şi evitarea pericolului atingerii structurilor sensibile.
În prezent, datorită existenţei acestei posibilităţi de ghidare chirurgicală, medicii chirurgi sunt puşi în faţa deciziei de a utiliza un ghid sau de a lucra în mod tradiţional. Pentru clinica dentară „M&M Dental Team” dinConstanța, cu sediul pe strada Onești nr. 37, această opţiune digitală a devenit indispensabilă, fiind o regulă respectată în vederea realizării unui tratament de implantologie de succes.
Potrivit dr. Cristian Mina, cele mai frecvente complicaţii în implantologie apar datorită poziţiei greşite a implanturilor, a nerespectării poziţiei planificate sau chiar a neplanificării sale digitale, încă de la început. În cele mai multe cazuri, succesul implantării ţine de inserarea lor aproape perfectă, cu o marjă de eroare de sub un milimetru de poziție și sub trei grade în angulație. Această precizie este foarte dificil de obţinut în timpul intervenţiei, de către medic, fără ghidare digitală.
Graţie ghidului chirurgical, intervenția chirurgicală se efectuează în prezent, cu mai multă precizie, siguranță și predictibilitate ca niciodată în trecut. Precizia sa este dată chiar de eliminarea erorilor umane, prin digitalizarea întregului proces de stabilire a poziţiei exacte a implantului dentar. „În soft-uri specializate, se simulează inserarea în diverse poziţii, până când este stabilită cea ideală. Practic, medicul are şansa de a efectua mai multe încercări şi de a vedea de fiecare dată ce a greşit, până intervenţia iese perfect. Întregul proces este realizat în baza reprezentărilor 3D ale interiorului cavităţii orale, în cele mai mici detalii, invizibile ochiului uman. Ghidul chirurgical se realizează pe baza unei tomografii computerizate cu fascicul conic, în urma căreia se pot analiza foarte detaliat structura osoasă și formațiunile anatomice vecine viitoarei intervenții chirurgicale (dinți, nervi, sinus maxilar, fose nazale, glande salivare). Amprentarea digitală a cavității bucale cu ajutorul scannerului intra-oral oferă informaţii preţioase suplimentare planificării computerizate a inserării implantului în poziţia ideală”, a explicat medicul. În prezent, clinica dentară „M&M Dental Team” folosește două tipuri de scanare digitală: Dental Wings și Carestream Digital, de asemenea tomografia computerizată Sirona 3D Orthophos SL cu cefalostat. Softul pentru realizarea ghidului chirurgical a fost de asemenea parte în planul de investiții al companiei M&M Dental Team.
Medicul va suprapune amprenta digitală și CBCT-ul și va stabili poziţia ideală a viitoarelor implanturi, în aşa fel încât să evite orice pericol şi astfel să fie într-o poziție perfectă atât din punct de vedere chirurgical, cât și protetic. Ulterior, ghidul chirurgical este apoi printat cu ajutorul unei imprimante 3D, pentru a reproduce mulajul zonei şi poziția exactă, prestabilită computerizat, pe care o va avea implantul ca urmare a intervenţiei chirurgicale de inserare în os.
Beneficiile implantologiei ghidate pe care dr. Cristian Mina le prezintă pacienților „M&M Dental Team” într-o analiză cost-beneficiu sunt: intervenția chirurgicală este mai scurtă, confortul pacientului şi al medicului fiind mult mai mare; procedura este mai puțin invazivă, sângeroasă și dureroasă. Totodată, utilizarea tehnicilor minim invazive duc la reducerea considerabilă a durerii postoperatorii şi a edemului. De asemenea, trebuie amintită predictibilitatea costurilor şi eliminarea costurilor suplimentare neprevăzute la inserarea implanturilor. Cel mai important, însă, rezultatele estetice sunt deosebite, foarte apropiate de aspectul natural, iar această calitate se datorează faptului că medicul lucrează în paralel şi cu partea estetică şi cu cea funcţională.