Aveți gingiile inflamate și vă dor? Gingivita ulcerativă necrotizantă acută este o boală bacteriană care se manifestă prin inflamație, sângerarea gingiilor și halitoză acută. Partea bună, dacă se poate spune așa, este că aceasta este o boală mai rar întâlnită.
Potrivit dr. Ioana Vărgău, gingivita ulcerativă necrotizantă acută se manifestă ca o infecție dureroasă în care gingiile sângerează din cauza necrozei papilelor și unui atac general asupra sănătății bucale. Multe studii arată că boala este asociată cu SIDA. Imunodeficiența dobândită cauzează afecțiuni orale la 90% dintre pacienți. Această gingivită ulcerativă necrotizantă acută este o formă dureroasă de inflamație a gingiilor, speciile bacteriene Bacillus fusiformis și Borrelia Vincentii fiind asociate cu leziunile prezente în cadrul acestei boli. Atenție, însă! Ele nu sunt singurele care vă pot crea probleme. Conform studiilor științifice, există patru zone în regiunea afectată: zona bacteriană este o masă mare de bacterii cu morfologii și caracteristici distincte.
La început, acestea nu sunt neapărat dăunătoare, dar proliferarea lor excesivă cauzează boala. Trebuie amintită și o altă zonă bogată în neutrofile, cele mai abundente leucocite din sânge și primele care ajung la focarele infecțioase. Acestea fac parte din puroi și sunt prezente, în acest caz, în zona bacteriană. Zona necrotică este locul în care apare moartea celulară. Spirochetele, un tip de bacterii cu o formă alungită, elicoidală, domină această zonă.
De cele mai multe ori, următorii factori pot declanșa supraaglomerarea bacteriană care cauzează această boală: stres, igienă orală precară, fumat, malnutriție și un sistem imunitar slăbit. Trebuie precizat că infecția apare brusc, cu durere și sângerare a gingiilor, plus salivație excesivă. Unele dintre cele mai frecvente semne clinice sunt următoarele: respirație urât mirositoare, ulcere de tip crater între dinți, febră, gust neplăcut în gură perceptibil de pacient. Uneori, pot apărea și niște firicele pe gingii, care sunt roșii și sângerânde.
În astfel de situații, pacientul va avea dificultăți în desfășurarea unor activități comune, cum ar fi vorbitul, mâncatul și înghițitul din cauza acestor simptome. Ganglionii limfatici de la nivelul gâtului se umflă adesea ca răspuns la infecție (limfadenopatie). Având în vedere dificultatea de a mânca și de a trăi normal, alte complicații frecvente sunt pierderea în greutate, deshidratarea și pierderea dinților. În același timp, este posibil ca bacteriile să se infiltreze în sânge dacă o persoană cu această afecțiune ignoră aceste semne clinice, ceea ce duce la bacteremie. Din nefericire, răspândirea infecției poate fi devastatoare, deoarece afectează mai multe organe.