25 Februarie 2016
1913 accesări
0 comentarii

Fierul, în sarcină, este esenţial pentru producerea hemoglobinei, proteina din compoziţia globulelor roşii care transportă oxigenul către celule.
Mai ales în primele două trimestre de sarcină, insuficienţa acestei substanţe în organism poate produce anemie, susţin specialiştii.
„Din păcate, foarte multe dintre gravide nu îşi fac analizele înainte de instalarea unei sarcini şi atunci startul acestei perioade este periclitat de carenţe.
Anemia prin deficit de fier este cea mai periculoasă, aceasta având ca efect naşterea prematură sau naşterea la termen a unui copil cu o greutate sub cea normală.
O altă problemă este şi aceea că o gravidă care naşte pe cale naturală, iar la naştere pierde mult sânge, prezintă simptome specifice, precum vertij sau stări de vomă şi are nevoie de transfuzie sanguină. Pentru a evita astfel de situaţii, corectarea deficitului de fier se poate face şi prin alimentaţie, în măsura în care nu atinge valori foarte mici.
Important de ştiut este că organismul absoarbe fierul mult mai uşor din produsele animale, decât din cele vegetale”, explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Taguri articol: sarcina gravide nastere prematura

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii