06 Noiembrie 2016
3622 accesări
33 comentarii

Copiii, bolnavii cronici, femeile însărcinate, vârstnicii şi personalul medical sunt cei mai expuşi în faţa virusului gripal. Odată cu apropierea anotimpului rece apar şi cazurile de gripă, caracterizate prin infecţii ce afectează tractul respirator superior, care se răspândesc cu uşurinţă, în special prin tuse, strănut sau în urma contactului directcu o persoană infectată.

Deja au fost confirmate două cazuri de gripă în ţară, la un copil şi un bătrân, care, potrivit autorităţilor, nu au fost vaccinaţi împotriva gripei. Totodată, numărul de cazuri de infecţii respiratorii creşte alarmant în toată ţara, precum şi la nivelul judeţului Constanţa: „Doar în decurs de o săptămână, în perioada 24-30 octombrie, au fost diagnosticate, în serviciul de boli infecţioase, 31 de cazuri de afecţiuni respiratorii, dintre care 22 de cazuri au fost spitalizate”, explică dr. Stela Halichidis, director al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Potrivit dr. Loti Popescu, din fericire, până acum, la Constanţa nu a fost raportat niciun caz de gripă, iar campania de vaccinare este în toi. Pentru cea mai mare parte a populaţiei, efectele gripei nu sunt grave, de obicei, însă în cazulpersoanelor cu risc crescut, vulnerabile în faţa gripei, pot apărea complicaţii periculoase, ce pot duce chiar la deces.

Medicii specialişti atrag atenţia că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei şi a complicaţiilor asociate, de aceea este recomandată, înaintea începerii sezonului gripal. Persoanele cu afecţiuni, precum diabet, boli cardiace, boală cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, sistem imunitar slăbit, obezitate extremă, astm sau afecţiuni hepatice cronice, sunt printre cele mai expuse în faţa gripei. Potrivit specialiştilor, prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare şi chiar de situaţii în care viaţa poate fi pusă în pericol. Totodată, tratamentele agresive, precum chimioterapia, îngreunează lupta organismului împotriva gripei, crescând riscul de complicaţii, de exemplu, favorizează apariţia pneumoniei.

Cum afectează gripa femeile însărcinate

Sarcina determină modificări ale sistemul imunitar, care expun gravida la virusul gripal, existând şi pericolul de afectare a fătului.

„Şi nou-născuţii pot fi afectaţi de gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat şi, astfel, nu este capabil să lupte cu infecţiile. Gripa în timpul sarcinii poate conduce şi la naştere prematură sau la naşterea unui copil cu o greutate sub cea normală. Gravidele care manifestă semne ale gripei, precum: tuse, durere în gât, febră, secreţii nazale, probleme respiratorii, dureri de cap, greaţă sau alte simptome,trebuie să apeleze imediat la medic”, potrivit dr. Laura Condur, medic de familie, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, Constanţa (AMF).

Aşadar, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia căvaccinarea sezonieră împotriva gripeieste cea mai bună alegere în sarcină pentru mamă şi copil, fiind sigură în toate stadiile sarcinii.

Bătrânii, risc mare de deces

Gripa poate să aibăurmări grave şi în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Potrivit statisticilor, între 80-90% dintre decesele asociate gripeise produc la persoane aflate în această categorie de vârstă. Persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de spitalizare în caz de gripă, deoarece sistemul imunitar este slăbit şi luptă mai greu cu infecţiile.

Personalul medical poate propaga gripa

Cei care lucrează în sistemul medical pot lua gripă de la pacienţi. Odată contactat virusul, acesta poate fi transmis mai departe, atât la pacienţi, cât şi la toţi cei cu care interacţionează.

„Unii pacienţi pot dezvolta complicaţii periculoase, existând cazuri de deces provocate de gripă în unităţile medicale neonatale de îngrijire intensivă şi în cele de oncologie pediatrică, în urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient. Informarea profesioniştilor din sfera medicală, dar şi a populaţiei generale, cu privire la necesitatea vaccinării de sezon reprezintă o măsură esenţială în prevenirea gripei şi a potenţialelor sale complicaţii”, explică reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

33 comentarii

joi, 21 noiembrie
Sjvysr
Vkjpry uapcae

プレドニン 副作用 - プレドニンの飲み方と効果 アジスロマイシンの飲み方と効果

joi, 21 noiembrie
Sjitjr
Zptkuz jpvueh

バイアグラ 飲み方 - タダラフィルは薬局で買える? タダラフィル の購入

15 noiembrie
Ojaevq
Rrtxjo pjwpex

where to buy cabergoline without a prescription - where can i buy cabgolin purchase alesse pill

15 noiembrie
Msbxho
Bqzfoh fpqglr

buy estradiol - ginette 35 price anastrozole 1 mg without prescription

9 noiembrie
Bzrnnr
Bdykmc gmervc

pill norethindrone 5mg - buy careprost sale where can i buy yasmin

7 noiembrie
Buixos
Rshzgv lheolm

alendronate 70mg us - alendronate 70mg oral provera us

3 noiembrie
Yugcst
Pteelh ovaocn

buy prometrium without a prescription - prometrium 200mg drug order fertomid online

2 noiembrie
Daofdq
Rxgomk djlrtq

capecitabine cost - buy generic danocrine for sale cheap danocrine

29 octombrie
Tzrnqo
Zfktad gclryb

bupropion 150 mg oral - ayurslim buy online shuddha guggulu order online

27 octombrie
Msuwki
Rbycxw vnbgjl

provigil 100mg tablet - promethazine 25mg canada buy cheap generic meloset

1234