04 August 2017
2992 accesări
0 comentarii

Vara, una dintre cele maifrecvente afecţiuni acute este sindromul mână-gură-picior, o boala virală, care afectează în special sugarii, dar care poate să apară şi la copii mai mari, cu vârsta sub 5 ani în mod normal şi, mai rar, şi adulţi şi şcolari.

Boala debutează cu febră înaltă, lipsa apetitului şi stare generală de rău. De asemenea, persoanele afectate prezintă leziuni, iniţial bucale, sub forma unor băşicuţe ce, ulterior se transformă în afte. Acestea sunt responsabile d elipsa poftei de mâncare, deoarece sunt foarte dureroase, iar coilul refuză alimentaţia.

„Copilul, pe lângă alimente, din cauza durerii refuză şi lichidele, putandu-se instala deshidratarea, mai ales că zilele de vara, în principiu, sunt caniculare. Băşicuţele pline de lichid pot să apară, pe tâlpi şi palme, şi se pot extinde şi pe picioare, până la genunchi, coapse şi fese. Boala este produsă enterovirusuri, aşadar, atenţie la igienă, şi nu se tratează cu antibiotice, trece de la sine în câteva zile, cu tratament simptomatic, pentru combaterea febrei şi a durerii şi izolarea copilului la domiciliu”, explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

Complicaţiile afecţiunii sunt extrem de rare, cu toate acestea, este bine ca cel mic să fie consultat şi supravegheat de un specialist. Printre cele mai grave complicaţii se numără: deshidratarea severă, enterită, pneumonie, meningită sau meningoencefalită.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii