23 Iunie 2023
116 accesări
0 comentarii

În caz că nu știați, guta este o formă comună și complexă de artrită, caracterizată prin depunerea cristalelor de urat de sodiu pe articulații. Potrivit specialiștilor, boala poate afecta pe oricine și se manifestă cel mai frecvent la nivelul articulațiilor de la baza degetelor de la picioare, prin: atacuri bruște, severe de durere, umflături, roșeață. În general, zona afectată este caldă, umflată și extrem de sensibilă. Hiperuricemia (creșterea nivelului de acid uric în sânge) se asociază cu alte afecțiuni, precum hipertensiunea arterială, boala cronică de rinichi, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral. Cum spuneam, de cele mai multe ori, guta apare atunci când cristalele de acid uric se acumulează în articulații, provocând inflamația și durerea intensă.

Cu cât este mai mare gradul și durata hiperuricemiei, cu atât este mai mare riscul apariției simptomelor și severitatea acestora.

Riscul de a dezvolta gută este mai mare atunci când în organism există un nivel ridicat de acid uric.

Unul dintre factorii care cresc nivelul acidului uric din corp este dieta. O alimentație bogată în carne și fructe de mare, băuturi alcoolice îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză) cresc nivelul acidului uric. De asemenea, obezitatea este o mare problemă, la persoanele supraponderale, rinichii eliminând mai greu acidul uric. Totodată, anumite condiții medicale, cum ar fi tensiunea arterială netratată și afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, sindromul metabolic și bolile cardiace sau renale duc la astfel de complicații. De obicei, guta afectează în mod obișnuit articulația degetului mare de la picior, dar se poate manifesta la orice articulație (glezne, genunchi, coate, încheieturi și degete). În același timp, pot apărea inflamația și roșeața, iar articulațiile afectate devin umflate, calde și roșii. Mare atenție! Atunci când guta progresează, mișcările normale ale articulațiilor devin limitate, iar tumefacția, căldura locală, eritemul și sensibilitatea neobișnuită la palpare pot sugera o infecție.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU