21 Mai 2016
6051 accesări
31 comentarii

Hepatita virală A este o boală infecţioasă şi contagioasă produsă de virusul hepatic A, caracterizată prin inflamaţia ficatului. Toxinele, anumite medicamente, fumatul sau alcoolul pot agrava hepatita.


Transmiterea acestei boli este digestivă prin contaminarea directă (contact cu bolnavul), sau prin contaminarea indirectă, prin intermediul alimentelor şiapei infestate. Rata cea mai mare de infectare şi de propagare este în colectivităţi, în rândul copiilor mici, dar şi în grupurile de adulţi care lucrează în locuri cu igienă precară.Infecţia cu virusul hepatic A este foarte frecventă la copii, din cauza igienei mâinilor necorespunzătoare, dar şi din cauza imunităţii fragile, în unele cazuri. În cazul în care copiii au obiceiul de a-şi roade unghiile, acest tic trebuie înlăturat, deoarece favorizează contactarea virusului hepatic A.

Nici adulţii nu sunt în totalitate feriţi de îmbolnăvire, deoarece, potrivit dr. Loti Popescu, până la vârsta de 60 de ani, 90% din populaţie a avut hepatită A, în cursul vieţii, chiar dacă afecţiunea nu s-a manifestat clinic sau simptomele nu au fost detectate.Protocolul pe care cei din mediul sanitar îl impun, pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirii cu virusul hepatic A, include anumite norme, unele mai puţin cunoscute de majoritatea populaţiei.


„Fiecare persoană trebuie să aibă veselă proprie. Indicaţia pentru persoanele care au avut hepatită A este să folosească propria lingură şi furculiţă, pentru a nu răspândi virusul. De asemenea, fiecare trebuie să bea din propriul pahar. Atenţie, la persoanele care obişnuiesc să bea din aceeaşi sticlă sau din acelaşi pahar, deoarece pe cale digestivă se produce îmbolnăvirea”, ne mărturiseşte
dr. Loti Popescu.


De ce se instalează hepatita

Hepatita A are anumite manifestări, printre care disconfort, oboseală, somnolenţă, pielea devine galbenă, dispare pofta de mâncare, scaunele se decolorează, urina capătă o culoare în-chisă, greaţă, ameţeli, vărsături. Aceste simptome apar la 2 săptămâni - o lună de la infectare.

Dacă vreunul din membrii familiei prezintă unele din simptomele enumerate anterior, prezentarea la medicul de familie este obligatorie, în vederea stabilirii diagnosticului şi pentru internarea de urgenţă într-o unitate de boli infecţioase.
Bolnavul trebuie să respecte un regim alimentar special, sănătos, pentru refacerea ficatului. De asemenea, specialiştii recomandă odihna pentru o vindecare mai rapidă. Pentru a preveni îmbolnăvirea cu virusul hepatic A este necesară vaccinarea împotriva virusului, la recomandarea medicului de familie. Igiena trebuie să fie strictă. Este necesară spălarea pe mâini, ori de câte ori este nevoie şi folosirea individuală a obiectelor de igienă personală.

Consumul de apă trebuie să se facă doar din surse autorizate, iar depozitarea resturilor menajere în locuri special amenajate.

„Această afecţiune «prăbuşeşte» ficatul, însă boala lasă imunitate pentru vindecare. Cine face hepatită deja are un ficat slăbit, de aceea nu toată lumea se îmbolnăveşte, doar cei care au un ficat stresat, obosit. Acesta este «patul» perfect pregătit pentru hepatita A. Cea mai bună prevenţie este educaţia şi modelul pe care îl acordă părinţii, dar şi educatorii copiilor. Igiena trebuie să fie strictă”, mărturiseşte specialistul.

Hepatita virală A evoluează în ma-joritatea cazurilor cu vindecare completă, complicaţiile hepatice sau extrahepatice apar mai ales la adulţi. În urma vindecării, ficatul rămâne cu o oarecare sensibilitate pentru toată viaţa. De aceea, persoanele care au suferit de hepatită A trebuie să fie atente la regimul alimentar şi nu numai, pentru a păstra sănătatea ficatului.

Taguri articol: alcool alimente imunitate loti popescu hepatita ficat bolnav boli de ficat

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

duminica, 1 decembrie
Rorpmh
Hurvmk cxlplf

eriacta meat - <a href="https://eriagra.com/">eriacta journal</a> forzest admire