11 Mai 2018
500 accesări
0 comentarii

Ştiaţi că vă puteţi reinfecta cu virusul hepatitic C, în ciuda faptului că v-aţi vindecat o dată de hepatita C? „Pare ciudat, însă este adevărat”, susţin reprezentanţii Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”.

Un pacient se poate considera vindecat de infecţia cu virsul hepatitic C dacă încărcătura virală a persoanei este nedetectabilă, la şase luni după administrarea ultimei doze de medicamente împotriva bolii. De obicei, acest răspuns se observă după administrarea tratamentului cu interferon. Obţinerea unui răspuns virologic susţinut înseamnă că medicamentul a eliminat toate urmele de hepatită C din organism. Cu toate acestea, există posibilitatea ca un grup mic de virusuri „ascunse” să înceapă să-şi facă de cap după încheierea tratamentului.

RVS înseamnă că virusul va dispărea permanent din organism, dar studiile au arătat că, în cazul unei perioade de şase luni de RVS, recidiva apare la unu sau doi la sută de pacienţi.

Totuşi, în ceea ce priveşte revenirea hepatitei C după un an, situaţia este destul de rar semnalată, ceea ce confirmă eficienţa noilor tipuri de terapii, adaptate genotipului virusurilor hepatitice.

Specialiştii susţin că, după un an fără virus, cotele de eradicare a hepatitei C şi de permanentizare a stării de sănătate sunt considerate mult mai bune. De fapt, chiar medicii infecţionişti curanţi nu mai recomandă verificarea prezenţei virusului hepatititic C, după un an în care viremia a fost consecutiv zero.

Evident, toate aceste situaţii îmbucurătoare nu se aplică în cazul în care persoana se reinfectează şi organismul este expus din nou la virus, pentru că, din păcate, hepatita C vindecată nu conferă imunitate pentru restul vieţii, aşa cum ar fi hepatita A, oreionul sau rujeola.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU