27 Iulie 2018
1637 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane suferă de hipertiroidism, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente patologii endocrine. Altfel spus, acesta este un sindrom clinic și biochimic determinat de excesul de hormoni tiroidieni liberi la nivelul receptorilor tisulari responsivi.

Hipotiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide, care apare în momentul în care această glandă se află în incapacitatea de a mai produce suficienți hormoni tiroidieni. Dr. Aurel Leca, medic specialist endocrinolog, a declarat că printre principalele cauze ale hipertiroidismului se află boala Basedow-Graves, gușa multinodulară hipertiroidizată, adenomul toxic tiroidian, tiroidita subacută virală, dar și tiroida post-partum sau ingestia de hormoni tiroidieni.

Tocmai de aceea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că, la pacienții vârstnici, boala se manifestă cu precădere cu scăderi în greutate și depresie, manifestări cărora li se adaugă bolile cardiace. Totodată, bolnavii mai pot acuza stări de tremor, transpirații excesive, mâncărime la nivelul întregului corp, palpitații, umflături la nivelul gâtului, nervozitate, insomnie, stări de oboseală nejustificată etc. În plus, dacă există afectare oculară, pacientul poate prezenta hiperlacrimație, senzație de nisip în ochi, să îl deranjeze lumina, să vadă dublu, să aibă pleoapele roșii sau umflate.

De obicei, a precizat medicul, tratamentul constă în administrarea de antitiroidiene, dar uneori administrarea beta-blocantelor poate fi și ea indicată pentru ameliorarea rapidă a simptomelor. Nu în ultimul rând, dieta este foarte importantă în schema de tratament și mai ales în cea de prevenție a bolii.

Astfel, trebuie evitat, neapărat, consumul de zahăr, alimente procesate, făină și este recomandată creșterea aportului de iod, zinc, grăsimi, omega-3, seleniu, pentru că toate acestea contribuie la menținerea stării de sănătate a tiroidei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU