22 Decembrie 2015
1174 accesări
0 comentarii

Nu mai este un secret că iaurtul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar nutriţioniştii ni-l recomandă inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă pentru o digestie echilibrată.

Iaurtul, sursă zilnică de sănătate

Iaurtul conţine puţine calorii şi mulţi nutrienţi esenţiali, precum proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din complexul B şi bacterii lactice. Aceştia plasează iaurtul pe locul doi în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe.

Potrivit unui studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în 2013, nouă din zece persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos şi că afecţiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt determinate sau favorizate de un stil de viaţă sedentar şi de o alimentaţie dezechilibrată.

„Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale şi vitamine, de care avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării şi reţetei, iaurtul este mai bogat în nutrienţi decât laptele”, declară prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

În ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, România se situează pe ultimele locuri în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte consumul de iaurt, cu medie de un pahar de iaurt, la două săptămâni.

„În România, aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Faţă de un necesar de 800 mg/zi, bărbaţii consumă cam 743 mg, în timp ce femeile consumă doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu”, adaugă academicianul.

De ce să consumăm iaurt de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă, „obişnuim să facem multe concesii la capitolul alimentaţie echilibrată, pentru ca, mai apoi, să ne plângem de disconfort digestiv sau de câteva kilograme în plus”, precizează prof. dr. Nicolae Hâncu.

Bacteriile lactice din iaurt contribuie la buna funcţionare a digestiei, de altfel, suprasolicitată în perioada sărbătorilor. Academicianul ne sugerează să consumăm iaurt, clasic sau probiotic, la micul dejun, gustare sau cină. Acesta va compensa excesele alimentare şi va ajuta digestia.

„Între «rundele» de sărbători, recomand măcar o zi în care iaurtul, salatele de crudităţi şi fructele de sezon să fie baza alimentaţiei”, declară academicianul.

Specialiştii în nutriţie sunt de părere că iaurtul poate fi consumat la orice masă, astfel încât este uşor să-l integrăm în gustările dintre mesele copioase de sărbători.

Taguri articol: nutritie iaurt vitamine nutrienţi calciu kilograme obezitatea

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir