08 Decembrie 2024
16 accesări
0 comentarii

Cu toţii ştim că rolul principal al rinichilor este de a curăţa sângele, de a elimina substanţele reziduale, de a filtra lichidele şi, mai ales, de a menţine un echilibru între sarea şi mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. În concluzie, îmbolnăvirea acestora poate crea probleme grave de sănătate.

Semnele care prevestesc boala includ modificări în ritmul normal de urinare, dureri şi arsuri în timpul urinării. Totodată, apar dureri în partea inferioară a spatelui, durerea de spate localizată în zona rinichilor fiind un semn care anunţă probleme renale. În multe cazuri, bolnavul se confruntă şi cu lipsa poftei de mâncare, mâini şi picioare umflate sau oboseală nejustificată.

„Diagnosticul de litiază renală (pietre la rinichi) este primit de pacienți cu o teamă deosebită, provoacă instant frica de durere. Să elimini pietrele pe cale naturală este deosebit de dureros și chiar și chirurgical nu este una dintre intervențiile ușoare. Din fericire, în Constanţa există şi un aparat numit ureterorenoscop flexibil, care poate fi folosit în îndepărtarea pietrelor la rinichi fără nici o tăietură. Ureterorenoscopul flexibil este folosit într-o intervenție endoscopică, deci abordul se face prin orificiile naturale ale organismului, mai exact prin uretră. Trece apoi în vezica urinară, mai departe în ureter, și după, în căile urinare intrarenale. Noi aici avem posibilități multiple de evidențiere a calculului. Anterior se pune diagnosticul de litiază adică de piatră, iar după aceea, putem verifica ecografic. Desigur, în sala de operație putem să identificăm și fluoroscopic, adică sub ghidaj radiologic, calculul, unde este acesta, cum se fragmentează și dacă s-au eliminat fragmentele. În cazul ureterorenoscopiei flexibile pe orificiile naturale, se poate ajunge până la căile urinare intrarenale, la nivelul calicelor. Astfel, se pot fragmenta calculii în interiorul rinichiului și se pot extrage de acolo cu același instrument. În această situație nu mai e nevoie de un abord percutanat, adică de o incizie chiar și minimă”, a explicat asist. univ. dr. Azis Olgun, medic primar urolog.

Pacientul nu simte nimic în timpul intervenției

Specialistul a precizat că în timpul acestei proceduri pacientul se află sub anestezie generală sau rahianestezie, deci nu simte nimic. Mai mult decât atât, având în vedere că medicul extrage toate fragmentele de calcul, nu mai rămân bucățele care ar putea sau ar trebui să se elimine singure.

„Desigur, fragmentele mici care sunt de nivel submilimetrice le lăsăm să se elimine singure, însă acestea nu prezintă importanță patologică și nu se simt când sunt eliminate. După intervenție pacientul simte doar disconfortul creat de prezența stentului care se suprimă la 2-3 săptămâni postoperator. Prezența acestui cateter este obligatorie. La 2-3 zile de la suprimarea acestuia, pacientul putem spune că este în remisiune completă”, a adăugat medicul.

Vă întrebaţi din ce cauză se formează aceste pietre la rinichi? Ei bine, substanțele toxice, deșeurile și unii compuși chimici din sânge pot forma uneori cristale ce se pot acumula în rinichi, organele care filtrează sângele. În timp, aceste cristale pot căpăta volum și pot ajunge la diverse mărimi, de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru. Aceste formațiuni sunt așa-numitele pietre la rinichi.

Eliminarea lor se face prin intermediul tractului urinar, care este format din rinichi, ureter, vezică și uretră. Cea mai mare parte a calculilor renali au dimensiuni foarte mici, așa că multe persoane nici nu simt când sunt eliminate.

În unele cazuri, însă, pietrele mai mari pot îngreuna sau chiar pot bloca fluxul urinar. Așa că, pe lângă durerile care sunt uneori insuportabile, pietrele pot provoca inflamații sau infecții ale tractului urinar sau chiar boli ale rinichilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU