29 Mai 2017
1206 accesări
0 comentarii

Retinopatia diabetică reprezintă o afecţiune gravă, dată de diabet, la nivelul ochiului. Vasele mici ale retinei suferă modificări în diabet cu slăbirea peretelui, ceea ce duce la scurgeri de lichid şi sânge în straturile retinei, dar şi preretinian.

Boala se poate complica cu apariţia teritoriilor retiniene ischemice (se obstruează vasele mici, iar zone de retină rămân fără aport nutriţional). Aceste zone secretă factori de creştere pentru noi vase ce nu sunt fiziologice şi care se pot sparge (hemoragie vitreană sau hemoftalmus), pot trage de retină până la dezlipire tracţională de retină sau pot bloca canalele de scurgere ale lichidului intraocular, ducând la creşterea tensiunii la nivelul ochiului (glaucom neovascular). Aceste complicaţii, dacă nu sunt prevenite sau tratate, pot duce la orbire.

„Tratamentul laser se adresează retinei ischemice, ducând la prevenirea formării factorilor de creştere neovasculară. Laserul mai este folosit pentru diminuarea cantităţii de lichid din straturile retiniene. Folosirea laserului în formele avansate de retinopatie diabetică duce la oprirea evoluţiei bolii şi reprezintă unul din tratamentele complicaţiilor.
Tratamentul pentru formele avansate ale retinopatie diabetice constă într-un mix al metodelor: fotocoagulare retiniană laser, injectare intravitreană de agenţi anti-VEGF-Avastin, injectare intravitreană de corticosteroizi şi chirurgie vitreoretiniană”, explică dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii