De cele mai multe ori, durerile cervicale sunt provocate de efectuarea anumitor activităţi, cum ar fi utilizarea calculatorului sau poziţia culcată. Partea bună este că aceasta se ameliorează în 4-6 săptămâni cu tratamentul care presupune abordarea pas cu pas a modalităţilor de a calma durerea, modificarea activităţilor şi efectuarea de exerciţii fizice sau fizioterapie.
Partea proastă este că durerea cervicală provocată de leziuni, cum ar fi căderile care au ca efect apariţia herniei de disc, se ameliorează, de obicei, în aproximativ trei luni, fără tratament chirurgical. De asemenea, durerea cervicală poate apărea în urma unor leziuni declanşate de traumatismele cervicale prin accidentele de maşină.
În aceste cazuri, recuperarea poate fi de mai lungă durată, dar se ameliorează în 6-12 luni. De precizat că durerea cervicală poate deveni permanentă (cronică) atunci când apare în combinaţie cu alte afecţiuni, cum ar fi cele asociate cu îmbătrânirea.
Printre acestea, se numără îngustarea canalului spinal (stenoza cervicală spinală) şi artrita localizată la nivel cervical (spondiloza cervicală). În unele situaţii, însă, durerea cervicală cronică poate fi provocată de efectuarea unor anumite mişcări repetate şi prelungite, cum ar fi utilizarea calculatorului timp de mai multe ore.
Totodată, durerea cervicală cronică poate avea ca şi consecinţe apariţia iritabilităţii, fatigabilităţii, tulburărilor de somn şi scăderea calităţii vieţii. În cazul în care tratamentul eşuează, durerea cervicală poate avea ca rezultat instalarea depresiei, sindromului de durere cronică sau a dependenţei de medicamente.