29 Noiembrie 2024
26 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, foarte multe femei au fost diagnosticate cu cancer la sân, diferite tumori etc. Pentru a preîntâmpina apariţia problemelor de sănătate, orice doamnă şi domnişoară poate opta pentru efectuarea IRM-ului mamar. Ce înseamnă IRM mamar?

Potrivit dr. Teodora Balaur, medic specialist Radiologie şi Imagistică Medicală, imagistica prin rezonanţă magnetică a sânului (IRM) este o investigaţie avansată, neiradiantă, care foloseşte un câmp magnetic foarte puternic. Astfel, informaţiile de la nivelul sânilor se transformă în imagini care vor fi interpretate de medicul radiolog, a precizat specialistul. De precizat că substanţa de contrast va fi injectată intravenos în absolut toate cazurile. Nu uitaţi, însă, pregătirea pentru examinare se face din timp.

„IRM-ul mamar se efectuează în zilele 6-14 ale ciclului menstrual. Pacienta nu trebuie să mănânce cu patru ore înainte şi este interzis să intre în camera de examinare cu obiecte metalice. Dosarul medical complet cu investigaţii şi filmele anterioare este prezentat personalului medical, în vederea unui diagnostic cât mai complet şi corect. Investigaţia se realizează în poziţie întinsă pe burtă, cu sânii fixaţi într-un dispozitiv special. Examinarea durează în jur de 45 minute, timp în care este foarte important ca pacienta să nu se mişte”, a explicat medicul.

Dr. Balaur a menţionat că această investigaţie este recomandată, în general, pacientelor cu risc crescut pentru cancerul de sân, în evaluarea implanturilor mamare ori determinarea extensiei şi/sau a recidivei, în cazul în care este pus deja diagnosticul de cancer. De asemenea, procedura este indicată pentru evaluarea răspunsului la tratamentul chimioterapic sau în completarea mamografiei şi/sau a ecografiei, dacă sânul este foarte dens sau dacă acestea nu sunt în totalitate concludente.

Ca în orice investigaţie medicală, şi aici există o serie de contraindicaţii. Spre exemplu, nu se recomandă IRM mamar dacă pacienta are stimulator cardiac, proteze valvulare cardiace, stenturi/clipsuri ce nu sunt compatibile IRM, proteze sau aparate dentare metalice fixe. Nici în cazul celor cu probleme renale grave nu se poate face IRM şi nici în cazul femeilor gravide în primul trimestru de sarcină.

Totuşi, pacientele ce alăptează pot efectua IRM mamar, dar este necesară golirea sânului înainte de examinare şi oprirea alăptării pentru două zile, astfel încât substanţa de contrast să fie eliminată din corp. Imediat după examinare se rămâne în cabinetul medical pentru încă 20 minute, ca măsură de precauţie pentru apariţia eventualelor reacţii alergice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU