16 Ianuarie 2020
1584 accesări
0 comentarii

În sfârșit, fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani pot face vaccinul împotriva HPV. La acest moment, Direcția de Sănătate Publică a Județului (DSPJ) Constanța, face cunoscut faptul că, în această perioadă are loc repartiția vaccinului anti HPV. Astfel, în cabinetele medicilor de familie vor ajunge, luna aceasta, 2.505 doze.

Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății, fiecare medic de familie va primi metodologia privind vaccinarea anti-HPV, materiale educative referitoare la HPV și vaccinarea anti-HPV, necesare pentru a susține conversațiile cu pacienții pe această temă, după cum urmează: schema de vaccinare împotriva HPV, pe grupe de vârste; broșura informativă despre HPV și riscurile infecției, care însoțește doza de vaccin HPV; infografic online cu informații cheie despre infecția cu HPV. Reamintim că vaccinarea anti-HPV previne infecția cu HPV și este inclusă în Programul Național de Vaccinare.

Specialiștii spun că, la ora actuală, cancerul de col uterin este o boală care poate ucide și prin ignoranță, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferințe fizice și psihice imense. Ei precizează că vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin.

Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului, care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt mult mai agresive, cancerul cervical este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.

În prezent, cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (Human Papillomavirus). Pe lângă aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat și de alți factori ce țin de gazdă.

Ca urmare, medicii recomandă tuturor pacientelor efectuarea testului Babeș-Papanicolau, acesta fiind principala metodă de depistare a leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin. Desigur, există un algoritm standard de control care include următoarele investigații:

examenul ginecologic clinic, testul Babeș-Papanicolau, testul HPV, colposcopia, biopsia cervicală.

Pe această cale, și Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti HPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU