12 Ianuarie 2017
3540 accesări
0 comentarii

În formarea oricărui organism uman pot interveni erori, defecte, ducând la apariţia malformaţiilor congenitale. Potrivit dr. Coralia Ştefănescu, medic primar obstetrică şi ginecologie, din cadrul Spitalului Privat Euromaterna, unele dintre acestea sunt suficient de grave, încât să nu permită supravieţuirea, altele sunt corectabile pe cale chirurgicală, în timp ce unele sunt malformaţii uşoare, ce afectează în mică măsură calitatea vieţii.

O mare parte a acestor probleme pot fi detectate încă din trimestrul întâi sau al doilea de sarcină. „Malformaţiile care nu sunt compatibile cu viaţa pot justifica decizia părinţilor de întrerupere a sarcinii, care, în cadrul medico-legal actual, este permisă până la 24 săptămâni de amenoree. Malformaţiile uşoare sau care beneficiază de tratament nu oferă această opţiune. În timpul sarcinii se fac examinări obligatorii care, dacă sunt efectuate la timp, pot oferi informaţii valoroase viitorilor părinţi. În mod ideal, medicul care efectuează ecografia trebuie să fie obstetrician specializat în medicina fetală”, explică medicul specialist.

Investigaţii obligatorii, în timpul sarcinii

La sfârşitul primului trimestru(11-13 săptămâni şi 6 zile de amenoree calculată din prima zi a ultimei menstruaţii) este momentul screening-ului combinat, care permite aprecierea morfologiei fetale şi a riscului pentru cele mai frecvente anomalii cromozomiale (cum ar fi sindromul Down).

„Morfologia fetală reprezintă examinarea completă a fătului. Ea se efectuează ecografic, în 2D, şi include o etapă transabdominală şi una transvaginală (pentru măsurătoarea colului uterin). Elementele descrise includ obligatoriu: CRL (lungimea cranio-caudală), stabileşte cu precizie vârsta sarcinii; morfologia capului fetal (aspectul cutiei craniene, al creierului, prezenţa osului nazal, aspectul normal al profilului fetal, translucenţa nucală); morfologia organelor interne (inimă, stomac, rinichi etc.); prezenţa membrelor; examinarea Doppler (duct venos şi valvă tricuspidă). Examinarea transvaginală aduce un plus de acurateţe în diagnostic (organele sunt vizualizate mult mai bine) şi permite aprecierea corecta a lungimii colului uterin şi calculul riscului de naştere prematură”, explică dr. Coralia Ştefănescu.

În plus, ecografia permite aprecierea riscului de dezvoltare a hipertensiunii de sarcină, prin măsurarea fluxului Doppler la nivelul arterelor uterine, iar în caz de risc crescut, medicul va decide tratamentul de care aveţi nevoie.

În caz de sarcină multiplă, acesta este momentul în care se stabileşte cu exactitate numărul embrionilor, al placentelor şi al sacilor gestaţionali, deoarece acest lucru nu mai este posibil în trimestrul II de sarcină.

„Dublu Test (dozarea în sângele matern a HCG şi PAPP-A) se poate recolta în săptămânile 9-10 de sarcină (metoda FMF, rata de detecţie peste 90%) sau în 24 de ore de la efectuarea morfologiei fetale, dar să nu depăşească vârsta de 13 săptămâni şi 6 zile. Fără acest test nu se poate preciza riscul genetic pentru cele mai frecvente trisomii. Dacă nu aţi efectuat acest test de sânge, aveţi oportunitatea să efectuaţi testul noninvaziv (NIFTY)”, mai spune medicul specialist.

Puteţi obţine detalii suplimentare în cadrul Departamentului de Medicină Materno-Fetală al Spitalului Euromaterna. Pentru programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Taguri articol: sfatul medicului euromaterna depistare chirurg screening program ginecologie medicină sindrom

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii