Infarctul enteromezenteric sau infarctul acut de intestine este o boală foarte gravă care presupune astuparea vaselor ce deservesc intestinul. În majoritatea cazurilor, obstrucţia arterei se realizează printr-un cheag plecat din altă parte a corpului, dar de obicei din inimă, la pacienţii cu afecţiuni cardiace anterioare, cum ar fi fibrilaţia atrială, tumorile cardiace sau afecţiunile valvelor cardiace.
Uneori, însă, afecţiunea este întâlnită în cazul unor deshidratări acute, la pacienţi cu afecţiuni preexistente ale vaselor (plăci de aterom, vase calcificate). Totodată, infarctul intestinal survine mai frecvent la diabetici, ale căror vase sangvine sunt afectate deja de boala de bază.
Din nefericire, infarctul de intestine este o obstrucţie vasculară, care, în final, generează gangrena intestinului. Desigur, există şi situaţii în care leziunea este ireversibilă şi atunci se impune rezecţia acelui segment afectat, dar sunt şi forme care reprezintă forme tranzitorii care pot beneficia de intervenţii chirurgicale.
„Tot mai mulţi constănţeni au ajuns la spital cu infarct de intestine. În general, boala este întâlnită la persoanele vârstnice, dar ea poate apărea şi la oameni mai tineri. Acest diagnostic este foarte grav, pentru că de la gangrenă, se ajunge la perforaţie, la stare septică şi posibil la deces. Partea proastă este că mulţi bolnavi se prezintă prea târziu la spital”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Marin Octavian, medic chirurg. Simptomele pe care le acuză persoanele cu infarct intestinal sunt: durere abdominală violentă, care nu cedează, greaţă şi vărsături, diaree sau constipaţie, scăderea poftei de mâncare, balonări, deshidratare severă.