18 Aprilie 2016
1961 accesări
0 comentarii

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) afectează evoluţia şi dezvoltarea fetală, prezentarea la medic pentru evaluare pre-concepţională sau cel mai târziu în primele săptămâni de sarcină fiind esenţială.

Faptul că 30% dintre femeile însărcinate nu se prezintă la medic pentru a fi luate în evidenţă, nu sunt depistate cu aceste boli şi nu sunt tratate, reprezintă o gravă problemă de sănătate publică şi una din cauzele de creştere a ratei de prematuritate, a riscului la naştere şi a complicaţiilor legate de sarcină, atât pentru mamă cât şi pentru copil.

O mamă care prezintă infecţii cu transmitere sexuală poate transmite infecţia copilului ei în timpul sarcinii, sau în timpul naşterii, având consecinţe care variază de la malformaţii, avort spontan, naştere prematură, până la hepatite virale, HIV şi altele.

„Aproximativ 50% dintre mamele cu ITS transmit aceste infecţii copiilor.În 75% dintre cazuri, bolile cu transmitere sexuală nu prezintă simptome, însă în momentul depistării lor, acestea pot fi într-un stadiu avansat, foarte grav. Debutul infecţiei este foarte discret, iar netratarea acesteia poate afecta, în cazul femeilor, uterul, trompele uterine şi ovarele. Principala cauză de infectare o reprezintă contactul sexual neprotejat, dar unele infecţii pot apărea şi independent de această cale de transmitere, cum este cazul infecţiei cu candidoză.Din păcate, în România, peste 90% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuală, iar comunitatea medicală din ţara noastră trebuie să acţioneze în consecinţă, prin promovarea unui comportament sexual adecvat şi educarea populaţiei pentru a apela la servicii medicale specifice” a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ţara noastră se clasează în primele 10 locuri din Europa, în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor situează ţara noastră pe locul 2 în cazul infecţiei cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat.
Studiile arată că peste 30% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, în timp ce 16% dintre aceştia nu au folosit niciodată această metodă de protecţie.
De asemenea, contactul sexual neprotejat continuă să fie, în România, calea de transmitere a infecţiei cu HIV cea mai des întâlnită pentru categoria de vârstă 25-29 de ani.

Taguri articol: sarcina infecţii bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii