26 Aprilie 2016
13180 accesări
0 comentarii

Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot favoriza riscul apariţiei de boli parodontale sau gingivale. Infecţiile dentare cresc nivelul de bacterii din sânge care ajung la copil şi îl pot afecta. Astfel, acţiunile mamei şi starea ei de sănătate din această perioadă influenţează starea de sănătate sau chiar viaţa copilului.

De obicei femeile însărcinate acordă o atenţie deosebită alimentaţiei, infecţiilor respiratorii sau ginecologice, însă şi infecţiile dentare şi gingivale îl pot afecta pe copil, cauzând greutate scăzută la naştere sau chiar naştere prematură. Specialiştii recomandă ca viitoarea mămică să efectueze controale stomatologice periodice şi să păstreze o igienă dentară foarte bună.

„În perioada sarcinii, o bună sănătate orală este esenţială. Viitoarelor mămici trebuie să acorde o atenţie deosebită oricăror modificări ale gingiilor apărute în perioada sarcinii. În cazul în care se observă sensibilitatea, sângerarea sau umflarea acestora, ar trebui să se adreseze medicului dentist cât mai curând posibil”,a declarat dr. Mihaela Dan, medic specialist stomatolog.

Probleme stomatologice în timpul sarcinii

Cea mai des întâlnită problemă stomatologică apărută în perioada de graviditate este gingivita, însoţită şi de mobilitatea dentară, întâlnită la cel puţin 50% dintre gravide. Mai rar, apare granulomul de sarcină caracterizat prin mărirea localizată a gingiei.

Refluxul gastroesofagian, dar mai ales vărsăturile din timpul sarcinii, produc eroziuni dentare. Imediat după vărsătură nu este recomandat periajul dentar, deoarece smalţul este mai sensibil, fiind indicată, în schimb, clătirea cu apă plată sau cu apă cu bicarbonat.

„Apariţia cariei este favorizată în primul şi cel de-al treilea trimestru de sarcină, de scăderea cantităţii de salivă şi de creşterea acidităţii acesteia. Creşterea riscului de carie este influenţat şi de senzaţia de greaţă, care împiedică unele gravide să realizeze un periaj dentar corect, dar şi de gustările mult mai frecvente dintre mese, care favorizează apariţia plăcii bacteriene”, mărturiseşte medicul specialist.

Îngrijirea dentară a gravidelor

Atât obstetricianul, cât şi stomatologul informează asupra faptului că primul trimestru de sarcină este extrem de important, deoarece în această perioadă se formează organele copilului.

„Astfel, pe durata celor 9 luni de sarcină, sunt interzise unele medicamente, cum ar fi: aspirina, corticosteroizii, diazepamul, implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină şi buză, cunoscute sub numele de buză de iepure şi gură de lup. Alte medicamente interzise sunt antialgicele, precum ibuprofen şi unele antiobiotice-doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol). În schimb, nu prezintă niciun risc antialgicele, cum ar fi paracetamolul, apa de gura cu clorhexidină, pasta de dinţi cu fluor, xilitolul din guma de mestecat”, explică medicul specialist.

Lucrările dentare se pot realiza în orice moment în timpul sarcinii, dar dacă este posibil, este indicat ca unele tratamente şi proceduri să fie întârziate până după primul trimestru.

„Anestezicele locale uzuale sunt permise, de preferat din trimestrul doi de sarcină. Acestea nu determină efecte negative asupra fătului sau a mamei, astfel încât, dacă anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare în primul sau cel de-al treilea trimestru, pot fi folosite de către medicul stomatolog”, a completat dr. Mihaela Dan.

Radiografia dentară trebuie evitată, în special în primul trimestru de sarcină. Dacă, totuşi, este absolut necesară, mama va fi protejata cu un şorţ cu plumb, care va trebui să asigure şi protecţia gâtului, pentru a proteja tiroida.

Este esenţial ca medicul stomatolog să ştie de existenţa sarcinii, chiar dacă este într-un stadiu precoce de dezvoltare, pentru a putea indica un tratament corect, fără să afecteze mama sau fătul. Îngrijirea dentară nu este deloc riscantă în timpul sarcinii, fiind foarte importantă pentru sănătatea mamei şi a copilului, dar şi pentru o sarcină şi o naştere uşoară.

Taguri articol: sarcina pentru ea bebe copilul gingivita boli parodontale tratament stomatologice stomatolog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii