23 Octombrie 2015
2590 accesări
0 comentarii

Degenerescenţa maculară este o afecţiune care apare la nivelul zonei centrale a retinei, denumită maculă, responsabilă pentru vederea centrală. Degenerescenţa maculară se caracterizează prin modificări degenerativeşi ireversibile ale maculeişi apare la persoanelecu vârsta de peste 50 de ani.

Pacienţii care suferă de această afecţiune resimt problemele vizuale atunci când încep să aibă dificultăţi la citit, literele apar distorsionate, liniile - întrerupte, ondulate, vederea centrală este înceţoşată, însă cea periferică este bună. Mai grav este că boala poate duce la pierderea totală a capacităţii de a citi, de a vedea detalii şi de a lucra în planul apropiat.

„Degenerescenţa maculară legată de vârstă are două forme.

Degenerescenţa maculară umedă apare atunci când vase de sânge anormale se formează sub retină. Acestea sângerează, afectând vederea centrală. Pierderea vederii se poate instala rapid şi sever. 10 procente din pacienţii diagnosticaţi cu degenerescenţa maculară au forma umedă a bolii.

Degenerescenţa maculară uscată este cauzată de distrugerea ţesutului macular. Pierderea vederii este progresivă. Majo-ritatea persoanelor care prezintă această formă de boală au dificultăţi în acomo-darea la intensităţi diferite de lumină. De exemplu, aceste persoane au nevoie de un timp mai mare de acomodate cu lumina din interior atunci când vin de afară. 90 de procente din pacienţii diagnosticaţi cu degenerescenţă maculară au forma uscată a bolii.

Diagnosticul este stabilit în urma mai multor investigaţii medicale de specialitate: l examenul fundului de ochi l tomografie retiniană (OCT) l angiofluorografia retini-ană (AFG). În cazurile în care mediile oculare nu sunt transparente (cataractă avansată, leucoame corneene, hemoftalmus de diverse etiologii etc.), ecografia de pol posterior ne poate ajuta în diagnostic”, a precizatdr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Mrini Eye Hospital.

Posibilităţi de tratare a boliiNu există un tratament eficient pentru forma uscată a bolii. Întrucât această formă a bolii este legată de îm-bătrânirea retinei, persoanelor cu risc mare de a dezvolta această boală li se pot recomanda suplimente alimentare bogate în antioxidanţi. Aceste su-plimente alimentare nu au însă niciun efect asupra persoanelor care au deja un stadiu incipient al bolii.

Pacienţii care suferă de dege-nerescenţă maculară umedă pot beneficia de un tratament care să amelioreze simptomatologia şi care să oprească dezvoltarea vaselor de sânge anormale în retină. Este vorba despre injectarea în cavitatea oculară a unor substanţe care inhibă neovascularizaţia: Avastin sau Triamcinolon. Aceste injecţii se fac în mod repetat, la interval de o lună, în cure de cel puţin trei injecţii.

Specialiştii Mrini Eye Hospital vă stau la dispoziţie pentru informaţii suplimentare şi investigaţii medicale amănunţite. Programările se pot efectua la numerele de telefon 0241.690.104 sau 0752.104.010.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase