25 Martie 2018
1398 accesări
0 comentarii

În fiecare an, la data de 24 martie, marcăm „Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei”, motiv pentru medicii constănţeni să-i determine pe locuitorii acestui oraş să conştientizeze riscurile la care se expun în cazul acestei afecțiuni.

Potrivit dr. Anca Teodora Gheorghe, medic specialist la secţia de Pneumologie de la Agigea se poate asigura şi tratamentul pentru TBC-ul osteoarticular.

Din păcate, ţara noastră rămâne pe primul loc, în Europa la incidenţă, iar tuberculoza continuă să fie o problemă prioritară de sănătate publică. În 2017, în România s-au înregistrat aproximativ 12.000 de cazuri TBC (cazuri noi si recidivă). Dintre acestea, aproximativ 500 de cazuri au fost înregistrate numai la Constanţa, aşa că, acum ne clasăm pe locul opt pe ţară, comparativ cu locul doi, în urmă cu câţiva ani.

„Toate acestea au fost posibile datorită tehnicilor moderne de diagnostic de laborator, schemelor standard de tratament şi monitorizării pacienţilor atât în spital, cât şi în dispensarele teritoriale”, a precizat specialistul. Medicul a explicat că tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care poate afecta numeroase organe şi ţesuturi, cel mai frecvent fiind localizată la nivel pulmonar. Boala se transmite pe cale respiratorie, prin inhalarea microbilor răspândiţi în atmosferă de către bolnav atunci când tuşeşte, vorbeşte, râde sau scuipă.

„Nu acelaşi mod de răspândire îl are tuberculoza osteo-articulară. Spre deosebire de tuberculoza pulmonară, în care contactul infectant este de cele mai multe ori depistat, în tuberculoza osteo-articulară, contactul se pierde în timp, bacilul activându-se în condiţii mai mult sau mai puţin specifice: stare de imunosupresie, traumatism cu hematom local care constituie mediu de cultură. Afectează osul spongios, în vecinătatea cartilajului articular, discul vertebral, cu predilecţie, extinzându-se la corpii vertebrali adiacenţi, generând o afecţiune denumită şi cunoscută ca morbul lui Pott. Pacientul poate avea leziuni pulmonare evolutive, poate avea sechele ale unei tuberculoze pulmonare sau poate fi sănătos, din punct de vedere pulmonar”, a completat dr. Gheorghe.

În cazul tuberculozei osteo-articulare, a declarat dr. Anda Grigore, simptomatologia este nespecifică, paloare, astenie, scădere ponderală. De reţinut, şi pacientul supraponderal poate suferi de această boală. De precizat că în cazul tuberculozei pulmonare, se impune prezentarea la medic atunci când există tuse persistentă (care durează mai mult de trei săptămâni), tuse cu expectoraţie sangviolentă, pierdere în greutate, oboseală, febră, transpiraţii nocturne, durere toracică, dificultăţi în respiraţie, pierderea apetitului. O singură persoană cu TBC, netratată şi nediagnosticată, poate transmite infecţia altor 10-15 persoane, într-un an.

Cum se face prevenirea bolii

Anul trecut, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța, prin secţia de Pneumologie TBC Agigea a diagnosticat şi tratat 103 pacienţi, dintre care 71 de cazuri noi, 24 recidive şi opt cazuri MDR (multidrog rezistentă). Pentru tratatarea eficientă a bolii, se impune administrarea tratamentului sub strictă supraveghere medicală. În faza acută a tratamentului (minim două luni), internarea şi izolarea sunt obligatorii.

Tratamentul pacientului este asigurat prin Programul Naţional de Prevenţie şi Tratament al Tuberculozei, tratament gratuit, administrat cu testarea toleranţei şi sensibilităţii, pe parcursul spitalizării.

Tocmai de aceea, este foarte importantă respectarea regulilor de igienă personală (să se acopere gura când se tuşeşte, să nu se scuipe pe jos), respectarea regulilor de curăţenie a locuinţei (aerisire, curăţenie curentă, expunere la soare a lenjeriei), evitarea contactului cu persoane bolnave, vaccinarea nou-născuţilor, alimentaţia sănătoasă, evitarea stresului, evitarea consumului de droguri şi a fumatului, efectuarea la timp a controlului în cazul contacţilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU