01 Iulie 2017
896 accesări
0 comentarii

Chiar dacă toată lumea ştie că expunerea la soare, în orele nepotrivite (10.00-16.00), are efecte extrem de neplăcute, multe persoane se aventurează în toiul zilei, când razele ultraviolete sunt extrem de puternice. Insolaţia este unul dintre cele mai periculoase efecte negative ale caniculei şi, în foarte multe cazuri, reprezintă o situaţie de urgenţă.

Dacă o persoană se expune mult timp direct la soare şi apoi prezintă dureri de cap, stare de leşin, incoerenţă în vorbire, temperatură corporală mare (40 grade), are pielea uscată şi roşie, din cauza deshidratării severe, trebuie alertat serviciul de ambulanţă sau persoana trebuie dusă la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a i se acorda primul ajutor.

Pentru că se anunţă temperaturi foarte ridicate, medicii specialişti ai Centrului Medical Iowemed recomandă: „Toată lumea să se hidrateze foarte mult, să poarte pălării de soare sau şepci atunci când sunt în exterior şi să se îmbrace, pe cât de mult posibil, în haine răcoroase, din ţesături naturale. De asemenea, trebuie evitat umblatul în soare, în intervalul 10.00-16.00. Alimentaţia ar trebui să fie uşoară şi lejeră, pentru a nu crea un disconfort suplimentar organismului”.

Starea de greaţă, slăbiciune şi durerea de cap sunt primele semne care ar trebui să vă atragă atenţia. Aceste semne se pot agrava, iar în cazuri severe, se ajunge chiar la stare de şoc şi comă. Insolaţia se tratează prin scăderea temperaturii corporale, prin orice mijloace disponibile (ventilatoare, comprese) şi hidratarea persoanelor afectate.

Atenţie, pentru a evita insolaţia, nu vă expuneţi corpul brusc la temperaturi ridicate, consumaţi multe lichide, folosiţi îmbrăcăminte adecvată, iar persoanele cu boli cronice nu trebuie să facă schimbări în administrarea tratamentelor, fără avizul medicului curant.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii