10 Ianuarie 2025
23 accesări
0 comentarii

Aveţi probleme cu picioarele? Este posibil să suferiţi de insuficienţă venoasă cronică, aceasta fiind o boală progresivă care afectează venele membrelor inferioare. Corpul uman transportă sângele de la inimă către ţesuturi prin artere şi înapoi din periferie prin intermediul venelor, împotriva forţei gravitaţionale. Astfel, venele de la nivelul membrelor inferioare se împart în vene superficiale, vene profunde şi vene perforante, cele din urmă asigurând comunicarea între primele două.

Specialiştii spun că, în interiorul venelor există valve care funcţionează exact ca nişte supape unidirecţionale, ele se deschid atunci când sângele este împins de sus, prin contracţia muşchilor gambei şi se închid când contracţia încetează, împiedicând întoarcerea sângelui în periferie. Problema este că sedentarismul, lezarea valvelor venoase sau obstrucţia fluxului sangvin prin vas pot duce la creşterea presiunii sângelui în sistemul venos şi, în timp, la dilatarea şi inflamarea peretelui venos şi distrugerea valvelor.

În concluzie, dacă nu este tratată la timp, insuficienţa venoasă poate duce la complicaţii grave, cum ar fi ulcerele varicoase, tromboflebitele şi trombozele venoase profunde.

Boala începe să se manifeste prin apariţia varicelor, mâncărime, hiperpigmentare, dar mai ales umflarea cronică a picioarelor, a gleznelor şi ulceraţii venoase. Tocmai de aceea, diagnosticarea precoce este extrem de importantă, pentru ca boala să nu avanseze în stadiile severe, în care tratamentul este mult mai dificil.

„Insuficienţa venoasă cronică reprezintă acea afecţiune în cadrul căreia este afectată scurgerea normală a sângelui şi se manifestă atunci când la suprafaţa pielii apar acele dilataţii venoase sinuoase, care, pe lângă aspectul inestetic, determină asupra pacientului o serie de modificări, mai ales în stadiile evolutive ale acestei afecţiuni. De cele mai multe ori, pacientul se adresează medicului de familie, aşa ar trebui de cele mai multe ori, dar pacienţii vin în cabinetul specialistului şi mai ales la chirurgul generalist sau chirurgul vascular, fie în formă incipientă, când există aceste venectazii sau telangiectazii, o fază incipientă a insuficienţei venoase cronice. Din păcate, de cele mai multe ori, oamenii vin în această fază când presiunea hidrostatică la nivelul sistemului venos superficial este foarte crescută, apar aceste dilataţii venoase sinuoase anfractuoase, şi nu numai, de cele mai multe ori ele sunt însoţite atât de fenomene inflamatorii locale, manifestate prin tromboflebită superficială, varicoflebite, sau în faze avansate, cu ulceraţii prezente la nivel tegumentar”, a declarat dr. Mihaela Pundiche, medic primar Chirurgie Generală.

Ea a precizat că pacienții vin, deseori, în cabinet şi adresează o serie de întrebări. Mai mult decât atât, în mintea pacientului se naşte întrebarea dacă el, indiferent de forma evolutivă pe care o prezintă, poate beneficia de acel tratament de care aude că se poate efectua fără o intervenţie chirurgicală. Şi atunci răspunsul este: se poate efectua, dacă această afecţiune este evaluată corect.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU