Numărul persoanelor depistate cu intoleranță la gluten, adică a celor care nu pot consuma produse pe bază de grâu, orz, ovăz sau secară, este în creștere în ultimii ani. Primul pas important este diagnosticarea, dar ulterior trebuie luate o serie de măsuri, printre care dieta permanentă, fără gluten, cât și pregătirea casei.
Primul pas, în momentul în care este suspectată boala celiacă, este consultarea unui medic gastroenterolog, pentru stabilirea diagnosticului. Odată confirmată intoleranța la gluten sunt necesare măsuri pentru ca starea de sănătate a pacienților să nu se agraveze. Reprezentanții Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten au explicat care sunt modificările pe care trebuie să le facă, în propria locuință, persoanele depistate cu boala celiacă.
„Odată cu primirea diagnosticului de boală celiacă, este necesar ca acasă, în bucătărie, să se ia toate măsurile de igienizare și de evitare a contaminării accidentale a preparatelor fără gluten. Trebuie înlocuit prăjitorul de pâine, tocătorul, cuțitele de tăiat pâine și tacâmurile, cratițele și oalele pentru gătit care au suprafețe poroase precum teflonul, buretele de spălat vase și laveta pentru șters masa, recipientele de stocare a cerealelor de mic dejun, a pastelor, semințelor, făinurilor, mașina de pâine, dacă a existat înainte de diagnostic, toate ustensilele din lemn, plastic și plastic termorezistent, blenderul și mixerul”, au afirmat reprezentanții organizației.
Schimbări în bucătărie: ce se aruncă, ce rămâne
În schimb, pot fi păstrate, dar cu igienizare temeinică, vasele de inox, ceramică și tablă, în cazul cărora trebuie înlocuite mânerele de plastic termorezistent, care nu pot fi decontaminate. Totodată, nu vor fi înlocuite aragazul sau mașina de cafea. Igienizarea se realizează cu lavete și bureți noi, la temperaturi înalte.
„În cazul bucătăriilor mixte se recomandă alegerea unui dulap special pentru stocarea alimentelor fără gluten, care trebuie să fie poziționat astfel încât să nu existe riscul de contaminare accidentală cu gluten. Toate pachetele și pungile trebuie păstrate închise cu grijă. Cel mai mare risc în dieta fără gluten este consumul prea multor alimente procesate, acest lucru putând duce la un dezechilibru alimentar”, au mai afirmat membrii ARIG.
Ce alimente sunt permise în dietă
Singurul tratament eficient, în momentul de față, în cazul bolii celiace, este dieta fără gluten. Ceea ce înseamnă că pacienții care au primit acest diagnostic trebuie să evite cu strictețe alimentele care conțin grâu, secară și orz. Sunt permise, însă, o multitudine de alimente din cereale sau care conțin amidon, care sunt în mod natural fără gluten: soia, cartof, tapioca, fasole, mazăre, sorg, quinoa, chia, mei, seminţe de in, yucca, psyllium, făinuri de nuci, castane și făinuri din cereale şi pseudocereale fără gluten. De asemenea, este permis porumbul, în toate formele de preparare, respectiv mălai, griș de porumb, fulgi de porumb, paste din porumb, amidon din porumb. Mai poate fi consumat și orezul integral, cât și făina de orez, pastele din orez, fulgii de orez.
Soluții alimentare pentru carențele nutriționale
În cazul dietei fără gluten, carențele nutriționale pot să fie o problemă. De aceea, este recomandat consumul de fructe, legume, nuci, semințe, carne de pasăre, ouă, pește, lactate. „Experții estimează că mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu boală celiacă au anemie feriprivă (carență de fier). Nivelul scăzut de fier din organism se manifestă prin oboseală, iritabilitate, dureri de cap, probleme de concentrare.
Introdu în alimentația ta surse naturale de fier precum: ficat, carne roșie, pește, carne de pasăre, semințe, nuci, quinoa. Pentru o asimilare rapidă, este ideal să fie asociate cu alimente bogate în vitamina C: ardei, citrice sau alte fructe și legume.
Acidul folic poate atinge și el niveluri scăzute în cazul dietei fără gluten. Sparanghelul, broccoli, conopida, sfecla roșie și lintea sunt surse excelente de acid folic pe care le poți consuma în dieta gluten-free.
În boala celiacă absorbția de calciu este afectată. Surse sigure de calciu sunt: sardinele, brânza tofu, kale și variantele fortifiate cu calciu de lapte de migdale, orez, soia.
Este indicat ca orice persoană care urmează o dietă fără gluten să apeleze la sfaturile unui medic care să-i recomande suplimente alimentare potrivite pentru restabilirea echilibrului nutrițional”, au mai atras atenția reprezentanții asociației.