Şapte milioane de pacienţi hipertensivi sunt înregistraţi la ora actuală în sistemul de sănătate din România, însă numai jumătate dintre ei îşi cunosc valorile tensionale. Problemele nu sunt nici pe departe rezolvate dacă ne gândim că doar 50% din acest procent se tratează.
„Creşterea valorii tensionale peste 13,9 este considerată hipertensiune arterială. Factorii de risc sunt diabetul zaharat, supraponderabilitatea, consumul excesiv de sare şi lipsa mişcării”, a explicat dr.
Florian Stoian, medic specialist cardiologie.
Cele mai frecvente cauze ale hipertensiunii arteriale secundare sunt: afecţiuni tiroidiene, afectarea aortei renale, în special la femeile tinere, prin angiodisplezie şi ateroscleroză, întâlnită la vârste înaintate, sau afecţiuni ale rinichilor.
„Hipertensiunea arterială poate determina simptome ca ameţeli, dureri de cap, mai ales în a doua jumătate a nopţii sau dimineaţa la trezire, asociate cu zgomote în urechi şi tulburări de vedere. Creşterea bruscă a valorii tensiunii arteriale poate determina o insuficienţă ventriculară stângă acută. Poate precipita agravarea durerilor de piept, adică angina pectorală, şi poate produce disecţia de aortă sau accidente vasculare cerebrale”, a completat dr. Stoian.
Medicul recomandă o serie de măsuri pe care pacientul hipertensiv trebuie să le aibă în vedere: să evite consumul crescut de sare, de afumături şi produse murate, să îşi controleze valoarea colesterolului şi a trigliceridelor şi să facă mişcare cel puţin 15 minute pe zi.