Constănţenii trebuie să ştie că pe parcursul etapelor de tratament care pregătesc rezultatul final, restaurările protetice provizorii au o mare importanţă. Acestea sunt concepute pentru a îmbunătăţi estetica şi pentru a ameliora funcţionalitatea aparatului dento-maxilar fiind înlocuită, după o perioadă limitată de timp, de o proteză de durată.
Concret, de la momentul şlefuirii şi până la finalizarea lucrărilor protetice dentare de care au nevoie, dinţii suportă o serie de lucrări cu caracter provizoriu, fixate cu cimenturi şi realizate, de obicei, din acrilat.
„Aceste restaurări nu trebuie să exercite doar rol de protecţie a dinţilor şlefuiţi, ci sunt folosite şi pentru a verifica corectitudinea viitoarei lucrări definitive. Mai mult decât atât, perioada de probă are un rol important în acomodarea cu noile lucrări dentare. Un aspect la fel de important este ca pacienţii să deprindă doar tehnici corecte de menţinere a igienei la nivelul restaurărilor. Ulterior etapei de provizorat, lucrarea dentară definitivă se va cimenta provizoriu pentru o perioadă de probă”, ne-a declarat dr. Roxana Mihai, medic dentist.
Cât timp lucrările definitive sunt cimentate provizoriu, este important ca oamenii să fie atenţi la următoarele aspecte: Rămâne mâncare între lucrare şi dinţi? Lucrarea este înaltă? Lucrarea presează sau deranjează gingia? Lucrarea împiedică efectuarea unor mişcări mai ample ale maxilarelor? Mestecaţi bine cu noile lucrări? Dacă oricare dintre aspectele de mai sus deranjează, a precizat specialistul, pacienţii nu trebuie să ezite să i le comunice medicului stomatolog, întrucât lucrările dentare cimentate provizoriu se pot decimenta şi ajusta conform cerinţelor.
Apoi, după cimentarea provizorie trebuie evitată masticaţia cel puţin o oră, iar în cazul în care se face o anestezie locală, trebuie să se aştepte până la remiterea completă a acesteia. În această perioadă, trebuie evitate alimentele lipicioase sau dure, dar şi guma de mestecat, pentru că acestea se pot lipi de lucrările dentare.
Totodată, masticaţia se va realiza cu prudenţă în această perioadă, deoarece lucrarea se poate decimenta şi poate fi înghiţită odată cu bolul alimentar. După aceea, periajul oricărei lucrări dentare cimentate provizoriu se va realiza normal, dar trebuie evitată folosirea aţei dentare pentru că poate decimenta lucrarea.
„Este normal ca zone mici din lucrarea provizorie să se uzeze, să se fractureze sau să se decimenteze. În acest caz, este importantă contactarea unui medic specialist. În cazul în care o persoană este plecată din oraş, aceasta poate folosi adezivi pentru protezele dentare pentru a recimenta lucrarea”, a explicat medicul.
Luând în considerare calităţile şi beneficiile restaurărilor protetice provizorii devine evident rolul deosebit de important pe care acestea îl au în cadrul unui tratament protetic, atât din punctul de vedere al medicului, cât şi al pacientului.