Aveţi calculi biliari? Nici o problemă! Puteţi efectua o endoscopie intervenţională pentru aflarea unui diagnostic cât mai clar.
Potrivit dr. Florin Muşat, medic specialist Gastroenterologie şi Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică se poate începe cu ceea ce medicii numesc colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), care este folosită pentru extragerea de calculi din canalele biliare.
„Aceasta este o procedură destinată înlocuirii unei intervenţii chirurgicale laborioase. Practic, cu endoscopul ajuns la nivelul locului de vărsare al bilei în intestin, se intră în căile biliare, se secţionează electric sfincterele şi, cu ajutorul unor dispozitive, se extrag calculii (pietrele) migrate din colecist în calea biliară principală. Procedeul nu se poate aplica calculilor din veziculă biliară a căror soluţie este numai chirurgicală- laparoscopică sau chirurgie deschisă”, a declarat medicul. Procedura durează 60 de minute.
Desigur, pot exista complicaţii, cum ar fi sângerarea papilară, angiocolită, pancreatită, perforaţia digestivă, dar toate acestea cu şanse de sub 10%.
Specialistul a mai spus că această colangiopancreatografie endoscopică retrogradă mai este folosită şi pentru montarea de stenturi în canalele biliare. Oricum, şi în acest caz, această procedură înlocuieşte intervenţia chirurgicală clasică. Astfel, cu endoscopul ajuns la nivelul locului de vărsare al bilei în intestin, se intră în căile biliare, se secţionează electric sfincterele şi cu ajutorul unor dispozitive se montează stenturi (drene) în calea biliară principală şi canalele hepatice.
De precizat că procedeul este destinat dezobstrucţiei biliare temporare în cazul patologiilor neoplazice bilio-pancreatice sau a patologiilor benigne (stenoze inflamatorii).