21 Decembrie 2023
41 accesări
0 comentarii

Leușteanul este o plantă folosită drept condiment în mai multe ţări și căreia i se atribuie, de asemenea, proprietăți medicinale. Medicii spun că toate părțile plantei, inclusiv rădăcinile, sunt puternic aromate și conțin uleiuri esențiale extractibile. În timp ce părțile aeriene sunt folosite ca alimente, rădăcinile sunt, în general, aruncate. În trecut, însă, acestea erau utilizate în medicina populară pentru proprietățile lor diuretice, carminative și spasmolitice.

Ca plantă medicinală, leușteanul a fost folosit, de-a lungul timpului, ca digestiv, carminativ (calmează durerile abdominale), diaforetic (care provoacă transpirația), diuretic, emenagog (care provoacă menstruația), antidispeptic (previne tulburările digestive), expectorant, stimulant și stomahic (favorizează digestia), precum și ca tratament pentru icter. Aplicațiile medicinale actuale includ utilizarea ca diuretic și pentru reglarea ciclului menstrual. Leușteanul este, în general, recunoscut ca fiind sigur pentru consumul uman, ca agent natural de condimentare și aromatizare.

Consumul de leuștean este recomandat în: infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi, sindromul colonului iritabil, malarie, dureri de gât, amigdalită, reumatism, gută, furuncule, icter etc. În plus față de utilizarea enumerată mai sus, rezultatele unor studii susțin unele dintre utilizările promovate ale leușteanului: diuretic, antibacterian, antiinflamator şi anticancerigen.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU