De cele mai multe ori, lipoamele, chisturile sebacee şi furunculii sunt afecţiuni cărora nu le acordăm o atenţie prea mare. Problema este că, deseori, toate acestea, pe lângă faptul că sunt incomode, pot fi extrem de dureroase şi, cu siguranţă, inestetice.
Lipomul este o tumoră benignă, care se dezvoltă pornind de la ţesutul adipos situat sub piele. În general, se prezintă ca o umflătură şi este, de obicei, nedureroasă, aceasta având o creştere progresivă în volum de-a lungul anilor.
„Lipomul se află, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gâtului, şoldurilor, părţii superioare a braţelor sau axilă, dar pot apărea oriunde la nivelul corpului. Putem vorbi de unul sau mai multe lipoame sau chiar despre lipomatoză generalizată”, a declarat dr. Alina Vâncă.
Medicul a explicat că lipomul poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnit la persoanele de vârstă medie. Cauza apariţiei lipomului nu este pe deplin înţeleasă, dar etiologia acestuia pare a fi virală, spune specialistul.
„Chiar şi o mică leziune poate duce la dezvoltarea acestei formaţiuni. Obezitatea, însă, nu duce la apariţia lipoamelor, acestea fiind generate de localizarea asimetrică a grăsimii. Formaţiunea este mică, de la unul la trei centimetri şi se simte chiar sub piele, este mobilă, are o consistenţă moale, gelatinoasă, nu este dureroasă, rămâne la aceeaşi mărime mult timp sau creşte foarte încet, de aceea pacientul evită să se adreseze medicului specialist”, adăugat dr. Alina Vâncă.
Deseori, lipomul poate fi diagnosticat doar prin simpla lui apariţie sau prin efectuarea unei ecografii de părţi moi, pentru a exclude o posibilă tumoră de origine malignă. În general, acesta poate fi extirpat chirurgical, dacă simptomele se agravează sau se infectează în mod repetat, dar şi dacă supurează ori creşte prea mult în dimensiuni, devenind inestetic.