Când sunteți sub tratament, este bine să evitaţi anumite alimente, pentru că sunt combinaţii care pot anula efectul medicamentelor, aşa cum sunt şi situaţii în care pot apărea reacţii adverse sau complicaţii medicale. Potrivit specialiștilor, riscul este ca pastilele să nu aibă nici un efect, iar boala să se agraveze.
Nu este un mit acela că unele combinaţii de alimente şi pastile fac mai mult rău decât bine, iar medicii vin să lămurească situaţia pentru ca pacienţii să le evite. Un prim exemplu, poate cel mai folosit de pacienţi, este cel al consumului de lapte în timpul tratamentului cu antibiotice.
„Este adevărat că această combinaţie nu este recomandată, pentru că laptele creează mucus la nivel intestinal, iar substanţele din antibiotice nu se mai absorb în intestine. De altfel, laptele modifică PH-ul sângelui şi îl face mai acid. Totodată, laptele se recomandă copiilor până la 14 ani, ulterior fiind recomandat consumul de iaurturi, mai ales chefir, acesta protejând colonul. Apoi, legumele care conţin vitamina K nu se consumă de către pacienţii care iau anticoagulante, această vitamină având tocmai acest rol, de coagulare. Mai avem o altă combinaţie care trebuie evitată: grapefruitul nu se consumă atunci când pacientul face tratament cu antidepresive. Substanţele din acest fruct inhibă receptorii de la nivel cerebral şi astfel tratamentul nu mai are niciun efect”, a precizat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, competenţe în acupunctură şi apifitoterapie.
Nu le mai dați zahăr celor mici! Poate declanşa colite şi boli parazitare
Pe de altă parte, medicul atrage atenţia asupra afecţiunilor declanşate de consumul excesiv de zahăr, mai ales în cazul copiilor. „Pe lângă exemplele deja amintite, vorbim despre consumul de zahăr. Aici vorbim de dulciuri consumate în cantităţi mari de cei mici şi care pot declanşa colite şi boli parazitare. Apoi, consumul de fructe la ore nepotrivite creează un proces de fermentaţie care duce la diaree acută. Pe lista aceasta se află combinaţia de struguri şi lapte, deopotrivă inhibatori şi care împiedică digestia. Ceea ce pot recomanda, în schimb, este limonada cu miere, care este eficientă în întărirea sistemului imunitar şi potrivită mai ales pentru sezonul rece”, a mai spus medicul.
De precizat că băuturile alcoolice nu se combină cu pastilele contra durerii sau tusei, cu sedative şi calmante, antidepresive şi unele antialergice, mai spune medicul. În astfel de combinaţii, alcoolul reduce reflexele şi induce somnolenţa. Dacă, de exemplu, luați paracetamol, ibuprofen sau aspirină cu alcool la un interval scurt, puteţi avea arsuri la stomac. Efectele adverse apar ca urmare a creşterii toxicităţii acestor medicamente, pentru că alcoolul acţionează asupra enzimelor din ficat.