Pentru a ne ţine departe de gripă şi alte afecţiuni respiratorii este nevoie să luăm toate măsurile necesare pentru a ne întări sistemul imunitar. O soluţie pentru întărirea organismului o reprezintă măceşele, una dintre cele mai bune surse de vitamina C. Trebuie ştiut, însă, că această vitamină se degradează foarte uşor atât după cules, dacă măceşele nu sunt consumate imediat sau uscate corect, dar şi în contact cu obiecte metalice.
Conţinutul maxim de vitamina C îl au măceşele în faza de început a coacerii, cu pulpa încă tare, care trebuie recoltate înainte de căderea brumei. Specialiştii ne sfătuiesc să nu folosim măceşe complet coapte şi moi, deoarece în această fază ele conţin cantitatea cea mai mică de substanţe active.
Ca urmare, un preparat terapeutic, foarte bogat în vitamine este maceratul de măceşe obţinut la rece, fără fierbere. Se pun o sută de grame de măceşe într-un litru de apă şi se lasă la macerat timp de 12 ore. Apoi, se dizolvă o sută de grame de zahăr sau miere, se filtrează şi se păstrează la rece. Se recomandă consumul a două-trei căni pe zi, pe tot parcursul sezonului rece. La final, se poate adăuga lămâie.