Măcrişul este utilizat ca plantă medicinală şi alimentară având multiple beneficii curative, dar şi de prevenire a posibilelor carenţe din organism. Este o plantă rezistentă atât la temperaturile scăzute, cât şi la cele foarte ridicate. Măcrişul are un conţinut scăzut de calorii şi un conţinut ridicat de vitamine şi minerale. Vitaminele B, A, C, fier, potasiu şi acid folic sunt doar câteva dintre elementele conţinute de această plantă.
„Măcrişul este benefic în echilibrarea tensiunii arteriale, ajută la prevenirea infecţiilor virale şi are un puternic efect de antibiotic. Reglează funcţia ficatului şi contribuie la eliminarea toxinelor din corp.
În alimentaţia copiilor, măcrişul trebuie introdus abia după ce aceştia s-au obişnuit cu alimentele acide, dar, cel mai bine, părinţii trebuie să apeleze la sfatul medicului pediatru”, declară dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Măcrişul se poate consuma în ciorbe, piureuri, salate etc. Este foarte util în a combate anemia, însă este contraindicat persoanelor cu afecţiuni renale sau celor care suferă de reumatism.
Măcrişul conţine o cantitate impresionantă de vitamina C, de aceea consumul acestei plante este de ajutor pentru întărirea sistemului imunitar, prin urmare şi în lupta împotriva agenţilor patogeni.