Mâncarea de post este caracterizată prin excluderea alimentelor de origine animală, precum carne, lactate și ouă. Aceasta include, în schimb, o varietate mare de legume, fructe, cereale, nuci, semințe și înlocuitori ai cărnii, cum ar fi produsele pe bază de soia. Potrivit specialiștilor, mâncarea de post are avantaje și dezavantaje, mai ales atunci când vine vorba de produsele din soia.
Dincolo de considerațiile religioase, mâncarea de post vine cu o serie de avantaje pentru organismul uman. Printre acestea se numără îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Astfel, dieta bazată pe plante poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol din sânge și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Totodată, alimentele consumate în perioada de post sunt adesea mai sărace în calorii și grăsimi saturate, facilitând menținerea sau pierderea în greutate.
În același timp, există și o serie de dezavantaje atunci când vorbim de mâncarea de post, tocmai de aceea este recomandat ca persoanele care țin post să fie atente la alimentele pe care le consumă și în ce combinații. De pildă, excluderea alimentelor de origine animală poate duce la deficiențe de vitamina B12, fier, zinc, calciu și acizi grași omega-3, dacă dieta nu este bine planificată. În plus, fără o planificare adecvată, dieta de post poate deveni bogată în carbohidrați simpli, ceea ce poate influența negativ nivelul glicemiei și greutatea corporală.