03 Octombrie 2023
107 accesări
0 comentarii

Un corp străin în gât poate fi o experiență neplăcută și, în unele cazuri, extrem de periculoasă. Simptomele unui corp străin în gât pot varia în funcție de dimensiune și localizare. Acestea pot include: dificultăți la înghițire, durere sau disconfort la înghițire, tuse persistentă. Totodată, corpul străin poate irita căile respiratorii, determinând tusea, dar poate cauza şi dificultăți la respirație. În cazuri severe, poate bloca complet căile respiratorii, provocând dificultăți de respirație sau chiar sufocare. În cazul unui corp străin în gât, mai ales când vorbim despre un os de pește, cel mai important este să nu înghițiți alte alimente, în speranța de a-l scoate.

În popor circulă vorba să înghițiţi un colț de pâine, dar trebuie să știți că alimentele dure nu fac altceva decât să-l împingă și mai profund în țesuturi, ducând la complicații serioase. De aceea, este important să vă prezentați la camera de gardă ORL pentru a vă putea fi scos în siguranță corpul străin. Dacă a coborât mai jos, spre plămâni, atunci va fi necesar examenul bronhoscopic flexibil și/sau rigid atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament (extragerea corpului străin). Dacă apar dificultăți de respirație severe, sunați imediat la numărul de urgență 112.

Dacă vă aflați în preajma unei persoane care se îneacă accidental cu mâncare și prezintă dificultate respiratorie, este important să cunoașteți manevra Heimlich - o tehnică de prim ajutor utilizată pentru a elibera căile respiratorii, în cazul unei persoane care se sufocă cu un corp străin. În primul rând, trebuie să stați în spatele celui care se sufocă. Înfășurați brațele în jurul taliei persoanei respective, cu unul dintre pumni. Situat deasupra burții, sub coaste, apucați pumnul cu celălalt şi faceți o mișcare bruscă și puternică în interior și în sus, încercând să comprimați abdomenul bolnavului, pentru a forța corpul străin să iasă din gât. Continuați să aplicați compresiuni până când obiectul este eliminat sau până când persoana recâștigă abilitatea de a respira.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU