Anumite infecţii ce survin în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea fizică sau psihică a fătului, spun medicii specialişti. Astfel, infecţiile materne în timpul sarcinii sunt asociate cu un risc de apariţie a tulburărilor în neurodezvoltare, inclusiv tulburările din spectrul autismului. Mecanismele patogenetice propuse includ infecţia fetală, inflamaţia placentară şi anticorpii care traversează placenta.
„Cauzele majorităţii cazurilor de autism nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că anumite infecţii mai grave şi boli virale ce survin în timpul sarcinii, pot afecta fătul foarte tare. Acesta se poate naşte cu anumite defecte fizice sau psihice sau poate surveni chiar decesul, înainte ca sarcina să ajungă la termen. Majoritatea gravidelor care sunt afectate viral avortează spontan. Încep sângerări, dureri de burtă şi urmează, din păcate, pierderea sarcinii. Însă, cele mai nefericite cazuri sunt cele cu malformaţii”, explică dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică şi ginecologie.
Studii epidemiologice au sugererat implicarea factorilor geneticişi de mediu. Aceştia din urmă includ infecţia gestaţională şi activitatea imună. Într-un studiu de cohortă publicat recent, nivelurile ridicate de anticorpi împotriva virusului herpes simplex 2 în mijlocul perioadei de sarcină au fost asociate cu un risc crescut de tulburare a spectrului autism la descendenţii de sex masculin. Nu s-a constatat nicio asociere între autism şi prezenta anticorpilor IgG la Toxoplasma gondii, virusul rubeolei sau Citomegalovirus. Aceste constatări oferă sprijin pentru ipoteza că infecţia gestaţională poate contribui la patogeneza tulburării de spectru autism şi are potenţialul de a conduce către noi eforturi pentru a monitoriza mai bine femeile cu infecţie gestaţională şi pentru a pune în aplicare terapia supresivă în timpul sarcinii.