dreduardcircoendocrinolog2-1373646882

dreduardcircoendocrinolog2-1373646882
13 Iulie 2013
8210 accesări
3 comentarii

Climatul marin este unul util multor pacienţi cu diverse boli, dintre care şi bolile endocrine. Pe lângă faptul că care este un climat de relaxare şi reducere a stresului, este în acelaşi timp şi unul de stimulare a unor funcţii endocrine, hormonale, imunitare, în special prin expunere la soare.

Cu toţii aşteptăm vara, mai ales pentru vacanţa la mare, unde ne aşteaptă zile întregi de plajă şi băi în mare. Însă nu trebuie aleasă o astfel de locaţie de către persoanele care sferă de afecţiuni endocrine decât în condiţiile în care trec înainte pe la medic.

„Pe de o parte, climatul marin este extrem de benefic pentru metabolism, prin faptul că expunerea la soare aduce un aport semnificativ de vitamina D, vitamină ce reduce riscul apariţiei de osteoporoză, însă pe de altă parte, curele marine trebuie făcute cu prudenţă de către pacienţii cu hipotiroidism.

Pacienţii cu hipotiroidism nu trebuie să se expună la soare şi la căldură în momentul când sunt prost sau incomplet trataţi, deoarece pielea lor se apără mai greu faţă de radiaţiile solare. Dar nu e aceeaşi situaţie cu pacientul care este echilibrat funcţional. În acest context, expunerea la soare în orele recomandate, adică dimineaţa şi după-amiaza când incidenţa radiaţiilor solare nu mai este atât de agresivă, devine foarte utilă”, a explicat dr. Eduard Circo, medic primar endocrinolog în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Jos kilogramele în plus

Obezitatea nutriţională este o altă afecţiune care este determinată de mecanismele endocrine, fapt pentru care se recomandă ca pacienţii cu astfel de probleme să petreacă cât mai mult timp pe malul mării.

„Obezitatea nutriţională care nu are complicaţii majore, cardiovasculare, hipertensiune, diabet dezechilibrat, îşi găseşte un mediu prielnic în mediul marin sub aspectul stimulativ. Un obez care face mişcare pe malul mării sau baie în mare şi care se abţine în a mânca în exces cum este obişnuit se poate recupera prin pierderea unor kilograme în plus”, completează medicul.

O soluţie pentru femeile cu probleme de fertilitate

Marea, cu toate calităţile sale, devine şi un aliat al femeilor care au probleme de fertilitate. Cura heliomarină stimulează ovulaţia, astfel că aceasta ar putea fi o soluţie naturală de terapie şi în acelaşi timp pentru o posibilă sarcină.

„Vorbim despre tulburări în funcţia gonadelor, adică sistem reprezentat de testicule la bărbaţi şi ovare la femei, sistem care poate fi afectat în aşa fel încât o familie tânără, spre exemplu, să nu poată aduce pe lume un copil. Evident că fără o consultare medicală şi excluderea altor factori medicali care implică acest proces nu putem pune totul pe seama factorilor naturali, însă îi putem lua în considerare”, mai spune medicul.

Taguri articol: eduard circo endocrinologie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

3 comentarii

14 iulie 2013
Lucian

...Dar de afectiunile tiroidiene ai vreo idee, Adversar- cum te-ai intitulat??!? Fix aerosolii , razele soarelui si sirenele sunt remediul, nu? Sau e mai greu cu citirea unui titlu, nu-i asa...?

13 iulie 2013
Adversarul lui Lucian

Mai Lucian, tu ai auzit de efectele benefice ale razelui Soarelui exclus ultravioletele ?....dar de efectele aerosolilor marini ?....dar de inot si efectele benefice ale inotului ?....dar de sirene ?....wowww.....

13 iulie 2013
Lucian

Climatul marin este unul excitant-solicitant, nicidecum unul relaxant, tonic (asa ceva gasim la munte doar, de fapt la peste 600m altitudine)! Atentie deci la afirmatii de genul : Climatul marin este unul util multor pacienţi cu diverse boli, dintre care şi bolile endocrine. Pe lângă faptul că care este un climat de relaxare şi reducere a stresului(...)!!!

Articol publicat de Andreea Năstase