10 Martie 2017
2127 accesări
0 comentarii

Potrivit prof. dr. Viorel Tode, specialist urolog, măsurile de prevenţie împotriva măririi prostatei pot să nu acţioneze, întrucât, de cele mai multe ori, tumorile benigne nu sunt dependente de influenţele exterioare.

„Este vorba, mai degrabă, de o afectare care apare odată cu înaintarea în vârstă a bărbatului. Întrucât este posibil ca şi greutatea corporală să influenţeze, se recomandă menţinerea unui stil de viaţă sănătos: fără consum de alcool concentrat, cu un aport cât mai mare de substanţe de balast şi multă mişcare în aer liber. Recunoaşterea precoce a bolii prostatei este posibilă numai atunci când bărbatul merge la un consult cât mai devreme. Atât măririle benigne, cât şi cele maligne ale prostatei pot să determine tulburări în stările iniţiale. Întrucât, în ambele afecţiuni, o terapie, pentru a avea succes, trebuie începută cât mai devreme cu putinţă, recunoaşterea bolii depinde foarte mult de precocitatea examinării. Chiar dacă există sau nu tulburări, este necesar, ca după vârsta de 45 de ani, să se meargă periodic la medic, pentru examinarea prostatei”, explică medicul specialist.

Din nefericire, statisticile arată că numai 10-20% dintre bărbaţi apelează la această măsură preventivă, a examinării periodice.

„Prostata este ca o «buturugă» minusculă, care poate afecta viaţa încă din tinereţe: când o uretrită prost tratată (după sfaturile colegilor sau ale prietenilor binevoitori şi nu cele ale medicului dermato-venerolog) se poate complica cu o prostatită, care este mai chinuitoare şi mai dificilă. Dacă doriţi să nu vă supere prostata, acest lucru depinde numai de dumneavoastră. Cu cât veţi efectua examenul de specialitate al prostatei mai precoce, la medicul urolog, cu atât mai repede veţi şti cum să procedaţi, în interesul propriu”, conchide dr. Tode.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii