09 Iunie 2020
796 accesări
0 comentarii

Mătreața nu este ceva plăcut la nicio vârstă. Din fericire, la ora actuală, în farmacii există o mulțime de remedii pentru a scăpa de așa ceva. Întrebarea este, însă, de ce apare mătreața? Potrivit dr. Florentina Moroianu, mătreața este cea mai des întâlnită problemă a scalpului și apare la schimbarea compoziției chimice a sebumului sau atunci când scalpul elimină grăsime în exces, care se transformă, apoi, în niște coji albe, adică mătreață.

Specialistul afirmă că, mătreața este, de fapt, țesutul mort al scalpului, iar cantitatea diferă de la caz la caz. Totuși, în momentul în care aceasta apare din abundență, este clar că situația trebuie să vă ridice un semn de întrebare. „De regulă, regenerarea țesutului scalpului are loc între 25 și 30 de zile, iar exfolierea acestuia trece neobservată. Cu toate acestea, din diverse motive, sunt cazuri în care regenerarea scalpului se produce mult mai rapid, țesutul neavând timp să se descuameze. De ce? Pentru că în săptămâna imediat următoare se repetă procesul și se formează încă un strat de țesut. Un motiv al acestor regenerări rapide se referă la schimbarea ph-ului suprafeței scalpului, care duce, ulterior, la iritarea țesuturilor”, a explicat medicul.

Practic, din această cauză, glandele sebacee încep să producă prea mult sebum, se ajunge la formarea de cojiţe albe sau gălbui, iar această afecțiune se numește seboree grasă.

În acelaşi timp, există posibilitatea ca unele persoane să sufere de seboree uscată, care înseamnă că scalpul nu elimină sebum suficient. Ca urmare, pielea se deshidratează mult, și, implicit, se exfoliază excesiv. Acesta este motivul pentru care părul afectat de o astfel de condiție este foarte uscat și se piaptănă greu.

De cele mai multe ori, problemele de acest gen apar din cauza unei dereglări hormonale în organism și pot fi des întâlnite în adolescenţă. În acelaşi timp, problemele scalpului pot apărea şi din alte motive:

folosirea produselor greșite sau a șampoanelor de proastă calitate

uscarea părului cu uscătorul, folosirea plăcii de păr ori lipsa vitaminelor B1, B2, B6.

Totodată, părul poate face mătreaţă din cauza stresului, a unor disfuncții ale metabolismului sau a unor probleme cu aparatul digestiv. Cert este că, dacă mătreața persistă și nu scade în cantitate de-a lungul unei perioade de timp, este obligatoriu să se apeleze la un medic.

Încă un lucru mai trebuie specificat, şi anume că mătreața poate fi deseori confundată cu o boală mult mai gravă, precum seboreea sau psoriazisul, care pot duce și la căderea părului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU