04 August 2017
856 accesări
0 comentarii

Din cauză că multe medicamente s-au ieftinit foarte mult, producătorii au decis retragerea acestora de pe piaţa românească, pentru că nu mai făceau profit, punând mulţi bolnavi într-o situaţie dificilă.

Mai multe specialităţi medicale au fost afectate de această dispariţie a medicamentelor, iar bolnavilor nu le-au rămas prea multe opţiuni, decât să înlocuiască medicamentele cu alte substanţe, care au aproximativ acelaşi efect, sau să treacă graniţa, în Bulgaria, Republica Moldova, etc., unde încă se mai găsesc medicamentele de care au atâta nevoie, pentru a se menţine pe linia de plutire.

Zilele trecute, un cititor al ziarului Cuget Liber, bolnav de epilepsie, ne-a povestit despre lipsa medicamentelor pentru tratarea crizelor cauzate de această boală şi despre cât de afectat este el. „Eu, dacă nu-mi iau medicamentele, o iau razna. Trebuie neapărat să se găsească o soluţie şi pentru noi, cât mai repede”, a declarat acesta.

Ulterior am aflat că bolnavul se referă la un medicament denumit Trileptal, care este utilizat în cazul bolnavilor ce fac crize de epilepsie şi care, în principiu, nu prea au grijă de sfaturile medicului curant, după cum spune chiar dr. Adrian Barbu, medic neurolog.

Specialistul ne asigură că lipsa acestor medicamente nu cauzează prejudicii foarte mari şi că există substanţe la dispoziţia bolnavilor, cu efecte similare ca a medicamentelor retrase de pe piaţă. Cu toate acestea, Trileptalul este un medicament greu de înlocuit.

„Într-adevăr există medicamente care au dispărut de pe piaţă, cum este trileptalul, însă, există alte medicamente care îşi fac treaba bine. Problema, în cazul epilepsiei, este că nu există o reţetă de succes, tratamentul se ajustează în funcţie de fiecare pacient. Situaţia este delicată pentru că sunt tot felul de cazuri izolate. Mi se pare că această situaţie, a medicamentelor lipsă, este ca o furtună într-un pahar cu apă, pentru că, dacă pacientul ţine legătura cu medicul curant, acesta îi poate prescrie un tratament care să îl ţină pe linia de plutire. În acelaşi timp, acesta trebuie să respecte tratamentul şi să aibă un stil de viaţă sănătos. Aşadar, el trebuie să respecte orarul de somn, să nu consume alcool, cafea sau alţi excitanţi nervoşi, pentru că, altfel, face crize”, a declarat medicul neurolog.

„Medicamente luate de băieţi deştepţi, duse unde fac bani”

Aşadar, soluţia pentru aceşti pacienţi ar fi ca medicul curant să le schimbe şi să le ajusteze tratamentul, pentru că, după cum spune şi Vasile Rizea, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, aceste medicamente nu se găsesc de mult timp şi va mai dura mult până când vor putea fi achiziţionate din nou.

„Este o mare încurcătură cu Ministerul Sănătăţii. Problema este că preţurile sunt foarte mici în România, iar din această cauză, aceste medicamente pleacă din ţară. Medicamentele sunt luate de băieţii deştepţi şi duse acolo unde se fac bani. Noi, ca farmacişti, nu avem nicio putere. Totul depinde de Ministerul Sănătăţii, care cunoaşte foarte bine această probleme, pentru că este destul de veche. Ar fi trebuit să fie rezolvată până în luna iunie a acestui an, dar a fost amânată până în decembrie, şi cine ştie. Producătorii au retras medicamentele de pe piaţă. Aşteptăm modificarea calculului la preţul medicamentelor, probabil preţul va mai scădea cu 30%. Preţul scade tot mai mult, iar producătorii aleg să nu mai aducă medicamente. Pentru unele dintre ele ne-am îndreptat spre bulgari, dar asta nu este o soluţie. Noi, cei din Constanţa, avem puţin noroc că suntem aici aproape, dar ceilalţi? Totul depinde de minister”, a declarat Vasile Rizea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii