americanirazboisimpozionspital8-1343141588
Catastrofele naturale, războiul, actele teroriste, accidentele rutiere extrem de grave sau exploziile uriaşe sunt evenimente pe care nici unul dintre noi nu ar vrea să le experimentăm.
Cu toate acestea, astfel de situaţii pot avea loc oricând şi oriunde, aşa că medicii trebuie să fie în permanenţă pregătiţi şi instruiţi pentru a face faţă cazurilor critice.
Acesta este şi motivul pentru care specialiştii batalionului medical al Armatei Statelor Unite ale Americii („4th Medical Battalion Bravo Surgical Company”) au venit la Constanţa şi le-au împărtăşit medicilor de aici expe-rienţa lor trăită pe câmpurile de luptă. Locotenentul Owens, co-mandorul John Wei şi căpitanul James Flood fac parte dintr-o echipă chirurgicală mobilă, alături de alţi şase medici, care se află într-o misiune de un an pe coasta Mării Negre. Cei trei au acceptat propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa de a susţine un simpozion cu tematica traumatologiei de război la spitalul judeţean din municipiu.
Schimb de experienţă între medicii constănţeni şi cei americani
Simpozionul „Traumatologie de război” s-a derulat, ieri, în sala de conferinţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Militarii americani au vorbit în faţa a aproximativ 50 de medici şi asistenţi medicali din Unităţile de Primire Urgenţă, angajaţi ai serviciului de ambulanţă şi reprezentanţi ai inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din Constanţa şi din judeţele limitrofe.
Dr. Constantin Dina, directorul DSPJ Constanţa şi dr. Daniel Verman, medic în cadrul com-partimentului de programe pentru sănătate din cadrul DSPJ, au derulat această acţiune, mai ales datorită avantajelor pe care le are un asemenea schimb de experienţe pentru lumea medicală con-stănţeană.
„Ceea ce am organizat azi (n.r. ieri) reprezintă o promovare a schimbului de experienţă între medicii din România şi colegii lor din alte ţări, astfel încât cadrele noastre medicale să afle mai multe despre traumatologia de război. Cu siguranţă vor mai exista şi alte astfel de schimburi de experienţă pe viitor”, a precizat dr. Dina. La rândul lor, medicii americani s-au arătat bucuroşi să le vorbească colegilor români despre cazurile cu care s-au confruntat pe câmpul de luptă. „Evenimentul acesta are scopul de a proiecta experienţa noastră în traumatologia de război, asociată cu conflictele din Irak şi Afganistan”, a spus cpt. Flood.
„Suntem bucuroşi că experienţa pe care o acumulăm pe câmpurile de luptă o putem împărtăşi apoi civililor în spitale, deoarece modul de abordare al acestor traume este foarte util pentru toţi medicii”, a adăugat şi cdr. John Wei.
Medicina de război, aplicată şi în afara câmpului de luptă
Chiar dacă nu suntem în plin război şi nu se întâmplă prea des să ne confruntăm cu dezastre naturale sau accidente în masă, medicii noştri trebuie să ştie în permanenţă cum să gestioneze situaţia şi să trateze un număr mai mare de răniţi cu resurse sanitare limitate. „Colegii americani ne împărtăşesc experienţa lor de pe câmpul de luptă, dar trauma de război se poate aplica, în general, şi la accidentele rutiere sau în alte incidente similare. Este foarte bine că avem ocazia de a învăţa un alt mod de abordare a politraumei”, a afirmat dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa.
Medicii americani le-au dezvăluit constănţenilor prezenţi la seminarul de ieri cum se realizează triajul militar, cum se îngrijesc victimele pe câmpul de luptă, cum se evacuează răniţii sau în ce fel se abordează leziunile traumatice prin împuşcături sau explozii. Totodată, cadrele medicale ale spitalului judeţean au aflat mai multe despre cum se tratează, pe câmpul de luptă, leziunile cranio-cerebrale şi ale coloanei vertebrale, arsurile, traumatismele toracice şi cele abdominale.