Deşi cele mai multe persoane suferinde de gripă se vindecă fără sechele, există riscul real al complicaţiilor şi chiar al decesului, cu atât mai mult în cazul extremelor de vârstă (persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi cele sub 2 ani) şi al comorbidităţilor multiple.
„Astfel, începând cu anul 2010, CDR recomandă vaccinarea anuală de rutină a tuturor persoanelor cu vârsta de peste 6 luni, care nu au contraindicații, acesta reprezentând cel mai bun mijloc de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile sale. Mai multe tipuri de vaccinuri antigripale sunt disponibile: vaccinuri inactivate trivalente administrat intramuscular (care conferă imunitate împotriva a două virusuri gripale de tip A - H1N1 plus H3N2 şi a unuia de tip B), ce poate conţine: doze standard (18-64 de ani), doze înalte pentru persoanele de peste 65 de ani, bazat fie pe virus crescut pe ou embrionat, pe culturi celulare (persoanele peste 18 ani) sau, la persoanele alergice, fără utilizarea oului şi vaccinuri tetravalente (ce conferă imunitate împotriva a două virusuri gripale A şi doua virusuri gripale de tip B), ce conţin atât virusuri vii atenuate, administrate prin spray nazal, cât si virusuri inactivate. Vaccinul antigripal trebuie administrat anual, deoarece, pe de o parte, imunitatea postvaccinală scade în timp şi pe de altă parte tulpinile de virus conţinute în vaccin trebuie actualizate, astfel încât să realizeze acoperire vaccinală pentru tipurile de virus circulant”, explică dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatru, doctor în ştiinţe medicale, Centrul medical Iowemed.
Deoarece virusul este cultivat pe ouă, vaccinul ar putea conţine mici cantităţi de proteine din ou, aşa încât este contraindicat persoanelor cu alergie la proteinele de ou. (V.P.)