Melanomul este o formă de cancer de piele, cu punct de plecare în melanocite, celulele care produc pigmentul pielii, localizate adânc în epiderm sau în aluniţele de suprafaţă. Problema este că dacă nu este depistat precoce şi tratat, acesta se poate întinde la ganglionii limfatici şi la organele interne, iar plămânii şi ficatul sunt ţinte frecvente.
Potrivit dr. Irena Smadea, medic dermatolog, în ultimii ani, numărul cazurilor de melanom a fost într-o continuă creștere. „Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer de piele, responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerele de piele, în ciuda faptului că acesta reprezintă doar aproximativ 1% din totalul cancerelor de piele. Leziunea din melanomul malign poate fi confundată cu o aluniță, iar în 25% din cazuri are ca origine o aluniță transformată malign. Cea mai mare parte din leziunile din melanomul malign sunt de culoare neagră sau maro, dar pot fi şi de culoarea pielii, roz, mov, roşii, albastre sau albe”, a declarat medicul.
Specialistul a adăugat că riscul de a dezvolta melanom este mai mare dacă aveţi păr roşcat sau blond, ochi verzi sau albaştri, piele deschisă la culoare sau dacă părinţii au fost diagnosticaţi cu această afecțiune.
Înainte de toate, trebuie precizat, însă, că melanomul are mai multe caracteristici distinctive, pe care experţii le numesc „regula ABCDE”.
Dermatologii folosesc, de obicei, dermatoscopul pentru diagnosticarea cancerului de piele, un mic microscop portabil, care se plasează aproape de piele sau uşor, pe piele, pentru a vedea modelul de pigmentare al leziunii.
Melanomul ocular, fără simptome
Dr. Smadea a precizat că pacienții se pot confrunta inclusiv cu melanom ocular, adică un tip de cancer care se dezvoltă la nivelul celulelor care produc pigmentul irisului. Melanomul ocular poate apărea şi la nivelul ţesutului conjunctiv al ochiului. De fapt, acesta este cel mai comun tip de cancer ocular, însă este extrem de rar întâlnit. Pentru că de cele mai multe ori nu prezintă simptome, melanomul ocular este foarte greu de depistat. În general, oamenii descoperă melanomul ocular în timpul unui control oftalmologic de rutină.
De asemenea, este necesar a se preciza că melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, întrucât se poate transforma în orice moment în melanom metastazic, celulele canceroase răspândindu-se în întreg organismul. Pe scurt, melanomul poate fi fatal.
Care sunt factorii de risc pentru melanom
Cu toţii sunteţi predispuşi la melanom, însă există câţiva factori de risc care facilitează apariţia acestui tip de cancer de piele. Ne referim la pielea foarte albă. Deoarece persoanele care au pielea foarte deschisă la culoare beneficiază de mai puţină melanină, adică de mai puţin pigment. Acest lucru înseamnă că beneficiază, totodată, şi de mai puţină protecţie împotriva radiaţiilor UV. Drept urmare, persoanele blonde, roşcate, cu ochi deschişi la culoare sau cu pistrui sunt mai predispuse arsurilor solare, deci şi melanomului, comparativ cu persoanele brunete, cu o piele mai închisă la culoare.
De asemenea, persoanele cu multe aluniţe pe piele prezintă risc crescut de melanom. Nu în ultimul rând, pot fi afectaţi şi oamenii care au un sistem imunitar slăbit.
Vă întrebaţi la ce vârstă se poate face melanom? Melanomul nu ţine cont de vârstă, dar cam 50% dintre cazurile de melanom apar la persoanele de peste 50 de ani.